Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Μια ακόμη αρκούδα θύμα τροχαίου στην Εγνατία Οδό


Θύμα τροχαίου έπεσε και πάλι μια αρκούδα στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή. Πρόκειται για μια ενήλικη θηλυκή αρκούδα βάρους 80 κιλών.
«Είναι το 10ο θύμα τροχαίου στην Εγνατία Οδό μέσα στο 2009. Ο αριθμός αυτός όμως, δε φαίνεται να ανησυχεί τους υπεύθυνους, οι οποίοι συνεχίζουν να αδιαφορούν για την ανεπάρκεια της περίφραξης του αυτοκινητόδρομου, που αποτελεί το κύριο αίτιο τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ».
Το τροχαίο συνέβη χθες, όταν το άτυχο ζώο πέρασε πάνω από την περίφραξη και στην προσπάθειά του να διασχίσει το οδόστρωμα, χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στο ύψος του κόμβου του Μικρόκαστρου, όπου εγκλωβίστηκε και κατέληξε. Ο οδηγός εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία.
Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ειδοποίησε η Τροχαία Κοζάνης.
«Τα περισσότερα θανατηφόρα για την αρκούδα τροχαία σημειώθηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, στο οποίο εκτός από την ανεπάρκεια της περίφραξης δεν έχει προβλεφθεί η κατασκευή ειδικών περασμάτων για την αρκούδα, αλλά δεν υπάρχει και η κατάλληλη σήμανση, που να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα. Είναι θέμα τύχης το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει και ανθρώπινα θύματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Ναυτεμπορική

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης


Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ υπογραμμίζεται πως απαιτούνται δραστικές περικοπές στην εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, το σχέδιο απόφασης προβλέπει τη χορήγηση ετήσιας βοήθειας ύψους 100 δισ. δολ. στις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2020 και επιπλέον 30 δισ. δολ. για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μεταξύ 2010 και 2012.

«Απαιτούνται σημαντικές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», αναφέρεται στο κείμενο, στο οποίο υπάρχουν κενά προς συμπλήρωση για τις δεσμεύσεις των πλουσιότερων κρατών όσον αφορά τη μείωση αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020

«Αναγνωρίζοντας την επιστημονική θέση ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πρέπει να μην ξεπεράσει του 2 βαθμούς Κελσίου ... τα μέρη δεσμεύονται για μία σθεναρή ανταπόκριση μέσω άμεσων και βελτιωμένων ενεργειών σε εθνικό επίπεδο, βασισμένων στην ενισχυμένη διεθνή συνεργασία», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο απόφασης.

Παρ' όλα αυτά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, o Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επεσήμανε πως προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για το κλίμα, καθώς παραμένει η κινεζική αντίρρηση για την παρακολούθηση των εκπομπών CO2.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να συναφθεί η πολυαναμενόμενη συνθήκη για τις κλιματικές αλλαγές, μετέβη σήμερα στην Κοπεγχάγη και ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, τα 193 κράτη κατέληξαν σε δέσμη μέτρων για την οικονομία και την παγκόσμια θερμοκρασίας.

Στο προσχέδιο κείμενο που καταρτίστηκε προβλέπεται η ετήσια εκταμίευση 100 δισ. δολαρίων έως το 2020 στα φτωχά κράτη προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις κλιματικές αλλαγές και η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

Εξακολουθούν, ωστόσο, να υπάρχουν τεράστια κενά στην «παγκόσμια» συμφωνία, επισημαίνει το Reuters. Σύμφωνα με τον Αντρέας Κάρλγκρεν, υπουργό περιβάλλοντος της Σουηδίας που προεδρεύει της ΕΕ, μόνο τα δύο κράτη με τους μεγαλύτερους ρύπους παγκοσμίως –η Κίνα και οι ΗΠΑ– θα μπορούσαν να επιβάλλουν μια συνθήκη.

«Υπάρχει ουσιαστική διάσταση απόψεων όσον αφορά στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έως το τελευταίο λεπτό αυτής της διάσκεψης», τόνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ.

«Καθ΄όλη τη διάρκεια των εργασιών, το βασικό πρόβλημα πηγαίζει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες όχι μόνο δεν αποτελούν τον αντίποδα στην Κίνα, αλλά υπολείπονται αυτής. Εξακολουθούν να ορθώνουν εμπόδια συνεχώς στη διαδικασία», τόνισε ο Κάρλγκρεν.