Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Φρουτένια επιδόρπια

Από τον Στέλιο Παρλιάρο
Επιμέλεια - styling: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφίες: Αλκης Καλούδης

Τραγανά κεράσια, μυρωδάτα βερίκοκα, ζουμερά ροδάκινα!
Ωμά σε πλούσιες αρωματισμένες φρουτοσαλάτες, ροδοψημένα σε τάρτες ή χυμώδη, σερβιρισμένα με παγωτό ή σαντιγί, τα πρώτα καλοκαιρινά φρούτα είναι η δροσερή απάντηση στις πρώιμες ζέστες και το ιδανικό κλείσιμο για ένα γεύμα.

Φρουτοσαλάτα με σιρόπι βανίλιας

Ελαφριά τάρτα βερίκοκο, χωρίς κρέμα

Νεκταρίνια στο φούρνο με μέλι, σερβιρισμένα με παγωτό

Ψητά καλοκαιρινά φρούτα με μους από τυρί κρέμα








Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Απομυθοποιώντας την τεστοστερόνη


O πιτσιλωτός σπίνος παραδίδει μαθήματα σεξουαλικής ανάπτυξης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η αναλογία του μήκους στα ανθρώπινα δάχτυλα, η οποία μάλιστα φαίνεται να συνδέεται με τις «ανδρικές» συμπεριφορές, ενδέχεται να μην σχετίζεται με την τεστοστερόνη όπως νομίζουν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες -τα τελευταία πειράματα σε σπίνους στρέφουν τις υποψίες στα γυναικεία οιστρογόνα.
Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, η αναλογία μήκους ανάμεσα στον δείκτη και τον παράμεσο στα ανθρώπινα χέρια εξαρτάται από τα επίπεδα της τεστοστερόνης στη διάρκεια της εμβρυικής ανάπτυξης. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση τεστοστερόνης στη μήτρα, τόσο ο παράμεσος μακραίνει συγκριτικά με τον δείκτη.
Η τεστοστερόνη είναι επίσης γνωστό ότι συνδέεται με την επιθετικότητα, την ανταγωνιστική συμπεριφορά, την αυτοπεποίθηση, την ανάληψη ρίσκου και την επιμονή. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία παράμεσου-δείκτη, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα επιτυχίας σε ανταγωνιστικά «ανδρικά» αθλήματα.
Τώρα, ερευνητές του Ινστιτούτου Ορνιθολογίας Max Planck στη Γερμανία παρουσιάζουν μια πρωτότυπη μελέτη που φαίνεται να καταρρίπτει αυτή την εικόνα. Όπως υποστηρίζουν, το μήκος των δακτύλων και οι αντίστοιχες «ανδρικές» συμπεριφορές εξαρτώνται όχι από την τεστοστερόνη αλλά από την αντίδραση του εγκεφάλου στα οιστρογόνα.
Όπως αναφέρει το περιοδικό Economist, ο Δρ Φόρστμάγιερ και οι συνεργάτες του αρχικά επιβεβαίωσαν ότι η σχέση ανάμεσα στην αναλογία των δακτύλων και τη συμπεριφορά υπάρχει όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και στον πιτσιλωτό σπίνο (Taeniopygia guttata).
Πράγματι, η αναλογία μήκους ανάμεσα στο δεύτερο και το τέταρτο δάχτυλο του σπίνου βρέθηκε να σχετίζεται με το πόσο συχνά τα αρσενικά πτηνά τραγουδούν για να προσελκύσουν τα θηλυκά. Στους θηλυκούς σπίνους, η αναλογία βρέθηκε να επηρεάζει το πόσο συχνά χοροπηδούν καθώς φλερτάρουν με τα αρσενικά.
Αφού επιβεβαίωσαν ότι η σχέση που παρατηρείται στον άνθρωπο ισχύει και στα πτηνά, οι ερευνητές εξέτασαν το ρόλο των σεξουαλικών ορμονών. Παραδόξως, διαπίστωσαν ότι το μήκος των δακτύλων και οι ερωτικές συμπεριφορές δεν εξαρτώνται από την τεστοστερόνη, αλλά από έναν υποδοχέα οιστρογόνου στον εμβρυικό εγκέφαλο.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ανθρώπινες συμπεριφορές και οι ανατομικές ιδιαιτερότητες που αποδίδονται στην τεστοστερόνη ρυθμίζονται στην πραγματικότητα από τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά στα οιστρογόνα, εκτιμά η ερευνητική ομάδα.
Παραμένει πάντως άγνωστο αν αυτό που ισχύει στον πιτσιλωτό σπίνο ισχύει και στον άνθρωπο. Μάλιστα μια πρώτη διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη έχει ήδη εντοπιστεί': Στους ασυνήθιστα «αρρενωπούς» σπίνους είναι μακρύτερο το δεύτερο δάχτυλο και όχι το τέταρτο, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει αν υπήρχε ακριβής αντιστοιχία.
Οι ορνιθολόγοι επιμένουν ωστόσο ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Όπως επισημαίνουν, το γεγονός ότι τα ανθρώπινα δάχτυλα παίρνουν τις τελικές αναλογίες τους όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στη μήτρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ίδια η τεστοστερόνη ρυθμίζει την αναλογία.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society.
Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Η ΕΕ τερματίζει εσπευσμένα την περίοδο αλιείας ερυθρού τόνου

Υπερβολικά καλή η ψαριά

Οι πληθυσμοί του ερυθρού τόνου βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό
Οι πληθυσμοί του ερυθρού τόνου βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η φετινή περίοδος αλιείας ερυθρού τόνου τερματίζεται εσπευσμένα την Τετάρτη για τα ευρωπαϊκά γρι-γρι καθώς οι ποσότητες που έχουν ήδη αλιευτεί έφτασαν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιστήμονες και περιβαλλοντικές εργανώσεις είχαν ζητήσει πλήρη απαγόρευση της αλιείας για φέτος, δεδομένου ότι το γιγάντιο, πανάκριβο ψάρι βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης από τη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό.
Όπως διευκρίνισε η Κομισιόν, η απαγόρευση ισχύει από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μόνο για τα γρι-γρι και όχι για τα μικρότερα ευρωπαϊκά σκάφη και τα ξένα αλιευτικά που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο.
Η απόφαση πλήττει περισσότερο τους αλιείς τόνους στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Κατάρρευση
Η απαγόρευση «είναι απαραίτητη για την προστασία των ευαίσθητων αποθεμάτων ερυθρού τόνου και τη διασφάλιση της ανάκαμψής του, όπως προβλέπεται από το σχέδιο ανάκαμψης της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυνοειδών Ατλαντικού» αναφέρει η Επιτροπή.
Συχνά οι μικροί ερυθροί τόνοι που πιάνονται στην ανοιχτή θάλασσα μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας που ονομάζονται «παχυντήρια τόνου» και συχνά δέχονται επικρίσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Με τους πληθυσμούς του ερυθρού τόνου να έχουν συρρικνωθεί κατά 85%, η ΕΕ και οι ΗΠΑ τάχθηκαν φέτος υπέρ της απαγόρευσης του διεθνούς εμπορίου του συγκεκριμένου είδους. Τελικά όμως η Ιαπωνία κατάφερε να υπερνικήσει την πρόταση.
Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής ερυθρού τόνου καταλήγει σε πιάτα σούσι στα ιαπωνικά εστιατόρια.
Ο ερυθρός τόνος υπήρχε κάποτε σε αφθονία στη Μεσόγειο, σήμερα όμως είναι τόσο σπάνιος που η τιμή του φτάνει τα 1.000 δολάρια το κιλό στη χονδρική.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press