Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα ΔιατροφήςΑυξημένες οι καταγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα στην αγορά, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ

Eurokinissi
Η ακρίβεια οδηγεί τους Έλληνες στην αγορά φθηνών και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων, εκτιμά το ΕΛΚΕΚΑ
Αθήνα

Συνολικά 890 καταγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα μέσα σε ένα χρόνο κατέγραψε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής.
Το ΕΛΚΕΚΑ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι Έλληνες καταναλωτές αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με την ασφάλεια των τροφίμων και την ποιότητα διατροφής κάτι το οποίο οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών κάνει λόγο για απουσία σχεδόν όλων των ελεγκτικών μηχανισμών στην παραγωγή και την αγορά, τονίζοντας ότι οι μηχανισμοί αυτοί δεν στελεχώνονται από ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων και είναι πολυκερματισμένοι.
Αναφέρεται, επίσης, σε έλλειψη ενημέρωσης, εκπαίδευσης και πληροφόρησης των καταναλωτών, με αποτέλεσμα τα Ελληνόπουλα να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην ΕΕ στην παχυσαρκία, να αυξάνονται τα ταχυφαγεία και οι αγρότες να κάνουν αλόγιστη χρήση ποσότητας φυτοφαρμάκων.
Καταγγέλλει μάλιστα εταιρείες τροφίμων που διαφημίζουν προϊόντα με διατροφικούς ισχυρισμούς χωρίς να αποδεικνύονται ιατρικά, ενώ γίνεται λόγος και για προϊόντα στα οποία υπάρχουν ετικέτες χωρίς να αναγράφονται βασικά στοιχεία.
Το ΕΛΚΕΚΑ κάνει λόγο τέλος και για την ακρίβεια, η οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οδηγεί τους Έλληνες να αγοράζουν φθηνά και αμφίβολης ποιότητας προϊόντα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: