Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Την «κιβωτό σπόρων» της Αρκτικής επισκέφθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ

Associated Press
Η υπόγεια τράπεζα σχεδιάστηκε να αντέχει ακόμα και χτύπημα με πυρηνικά όπλα
Όσλο

Παρακαταθήκη στην κατάψυξη
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν επισκέφθηκε την Τετάρτη μια υπόγεια εγκατάσταση στην Αρκτική όπου η διεθνής κοινότητα αποθηκεύει σπόρους καλλιεργούμενων φυτών για την περίπτωση μαζικής καταστροφής.
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα πολλές φοβερές απειλές, μία από τις οποίες είναι το πώς θα θρέψουμε έναν αυξανόμενο πληθυσμό υπό το φάσμα της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Μπαν, έπειτα από ξενάγησή του στην εγκατάσταση υψίστης ασφαλείας, η οποία βρίσκεται στο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ, 1.200 χλμ από το Βόρειο Πόλο.
Η «κιβωτός» εγκαινιάστηκε το Φεβρουάριο του 2008 από την κυβέρνηση της Νορβηγίας ως παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές.
Τρεις υπόγειοι θάλαμοι από μπετόν, σχεδιασμένοι να αντέχουν ακόμα και χτύπημα με πυρηνικά όπλα, μπορούν να χωρέσουν δείγματα σπόρων από 4,5 εκατ. ποικιλίες φυτών.
Ο χώρος είναι υπεραρκετός, δεδομένου ότι το σύνολο των καλλιεργούμενων ποικιλιών εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια.
Μέχρι στιγμής, ινστιτούτα και φορείς από 22 χώρες έχουν καταθέσει γύρω στα 400.000 δείγματα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τη συλλογή των δειγμάτων αναλαμβάνει το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ποικιλότητας Καλλιεργειών, με έδρα τη Ρώμη, ενώ στους φορείς που μετέχουν περιλαμβάνεται και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ επισκέπτεται από την Τρίτη την Αρκτική προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της κρίσιμης διεθνούς συνόδου για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: