Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Χωρίς οριστικά συμπεράσματα έληξε μεγάλη έρευνα για τις επιπτώσεις των κινητών

Αναμείνατε στο ακουστικό σας

H μελέτη δεν εξέτασε τις τυχόν επιδράσεις των κινητών σε παιδιά και εφήβους
Έρευνα για λογαριασμό του ΟΗΕ που παρακολούθησε για μια δεκαετία 13.000 χρήστες κινητών τηλεφώνων έληξε χωρίς να δείξει σχέση με την εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο, οι ερευνητές όμως τονίζουν ότι τα αποτελέσματα δεν πρέπει να θεωρηθούν οριστικά.

«Η μελέτη δεν δείχνει αυξημένο κίνδυνο [καρκίνου], δεν μπορούμε όμως να καταλήξουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επειδή υπάρχουν αρκετά [άλλα] ευρήματα που υποδηλώνουν έναν πιθανό κίνδυνο» διευκρίνισε στο AFP η Ελίζαμπεθ Κάρντις, επικεφαλής της έρευνας,

Η χρήση κινητού τηλεφώνου για διάστημα μιας δεκαετίας δεν φαίνεται να αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης μηνιγγιώματος, ενός συχνού αλλά τις περισσότερες φορές καλοήθους όγκου, ούτε την πιθανότητα εμφάνισης γλοιώματος, μιας σπανιότερης αλλά θανατηφόρου μορφής καρκίνου.

Όμως η διεθνής ερευνητική ομάδα εντόπισε «ενδείξεις αυξημένου κινδύνου» για όσους μιλούν στο κινητό πάνω από μισή ώρα την ημέρα, ειδικά αν κρατούν τη συσκευή πάντα στο ίδιο αφτί.

Μισή ώρα στο κινητό κάθε ημέρα δεν ήταν πολύ όταν άρχισε η μελέτη το 2000, σήμερα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει και ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν «βαριά χρήση» του κινητού έχει αυξηθεί σημαντικά, επισημαίνουν οι ερευνητές και ζητούν περαιτέρω μελέτες.

Από την άλλη πλευρά, προσθέτουν οι επιστήμονες, τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν σήμερα λιγότερη ακτινοβολία από ό,τι παλαιότερα και περιορίζουν έτσι τον δυνητικό κίνδυνο από την έκθεση.

Ακόμα, οι ερευνητές ζητούν το σχεδιασμό νέων μελετών που θα εστιαστούν στα παιδιά, τα οποία δεν καλύφθηκαν από αυτή την έρευνα, όπως επίσης δεν καλύφθηκαν τυχόν διαταραχές στο ακουστικό νεύρο ή τους σιελογόνους αδένες.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες επιδημιολογικές έρευνες έχουν αθωώσει τα κινητά για εμφάνιση καρκίνου. Πολλοί επιστήμονες όμως παραμένουν ανήσυχοι για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, τα κινητά εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ενδέχεται να μην έχουν ακόμα εμφανιστεί. Δεύτερον, μελέτες σε κύτταρα και σε πειραματόζωα δίνουν ενδείξεις για σημαντικές επιδράσεις της ακτινοβολίας σε κυτταρικό επίπεδο.

Η τελευταία μελέτη, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές 13 χωρών για λογαριασμό της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο, η οποία υπάγεται στον ΟΗΕ.

Βασίστηκε σε συνεντεύξεις που έδωσαν 12.848 εθελοντές, από τους οποίους οι 5.150 εμφάνισαν μηνιγγίωμα ή γλοίωμα στον εγκέφαλο.

Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας κάλυψε το ένα τέταρτο του κόστους της μελέτης, που ανήλθε στα 19,2 εκατομμύρια, ωστόσο ο ΟΗΕ διαβεβαιώνει ότι έλαβε μέτρα για να προστατεύσει την ανεξαρτησία των επιστημόνων.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο International Journal of Epidimiology.

Οι εθελοντές της έρευνας κλήθηκαν να θυμηθούν πόσο και πώς χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους την τελευταία δεκαετία, και η ακρίβεια των αναφορών τους προφανώς επηρεάζει τα αποτελέσματα.

Πιο αξιόπιστα αποτελέσματα θα μπορούσε να δώσει μια νέα μελέτη που ξεκινά σύντομα στην Ευρώπη και θα θα παρακολουθήσει «ζωντανά» τους εθελοντές για τα επόμενα χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: