Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Η ΕΕ τερματίζει εσπευσμένα την περίοδο αλιείας ερυθρού τόνου

Υπερβολικά καλή η ψαριά

Οι πληθυσμοί του ερυθρού τόνου βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό
Οι πληθυσμοί του ερυθρού τόνου βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η φετινή περίοδος αλιείας ερυθρού τόνου τερματίζεται εσπευσμένα την Τετάρτη για τα ευρωπαϊκά γρι-γρι καθώς οι ποσότητες που έχουν ήδη αλιευτεί έφτασαν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιστήμονες και περιβαλλοντικές εργανώσεις είχαν ζητήσει πλήρη απαγόρευση της αλιείας για φέτος, δεδομένου ότι το γιγάντιο, πανάκριβο ψάρι βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης από τη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό.
Όπως διευκρίνισε η Κομισιόν, η απαγόρευση ισχύει από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μόνο για τα γρι-γρι και όχι για τα μικρότερα ευρωπαϊκά σκάφη και τα ξένα αλιευτικά που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο.
Η απόφαση πλήττει περισσότερο τους αλιείς τόνους στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Κατάρρευση
Η απαγόρευση «είναι απαραίτητη για την προστασία των ευαίσθητων αποθεμάτων ερυθρού τόνου και τη διασφάλιση της ανάκαμψής του, όπως προβλέπεται από το σχέδιο ανάκαμψης της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυνοειδών Ατλαντικού» αναφέρει η Επιτροπή.
Συχνά οι μικροί ερυθροί τόνοι που πιάνονται στην ανοιχτή θάλασσα μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας που ονομάζονται «παχυντήρια τόνου» και συχνά δέχονται επικρίσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Με τους πληθυσμούς του ερυθρού τόνου να έχουν συρρικνωθεί κατά 85%, η ΕΕ και οι ΗΠΑ τάχθηκαν φέτος υπέρ της απαγόρευσης του διεθνούς εμπορίου του συγκεκριμένου είδους. Τελικά όμως η Ιαπωνία κατάφερε να υπερνικήσει την πρόταση.
Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής ερυθρού τόνου καταλήγει σε πιάτα σούσι στα ιαπωνικά εστιατόρια.
Ο ερυθρός τόνος υπήρχε κάποτε σε αφθονία στη Μεσόγειο, σήμερα όμως είναι τόσο σπάνιος που η τιμή του φτάνει τα 1.000 δολάρια το κιλό στη χονδρική.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: