Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

SOS για τις μέλισσες εκπέμπει το Ευρωκοινοβούλιο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας πως η υψηλή θνησιμότητα στους πληθυσμούς των μελισσών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες, με δεδομένο ότι οι μέλισσες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γονιμοποίηση του 84% των φυτών. Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, η αστάθεια στις τιμές και η αυξημένη θνησιμότητα είναι ορισμένοι από τους κρίσιμους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο τη μελισσοκομία στην Ε.Ε. σημειώνει η αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου.
Τα τελευταία χρόνια οι μέλισσες προσβάλλονται από ένα είδος μύκητα, με αποτέλεσμα οι αποικίες να αποδεκατίζονται. Η Ε.Ε. έχει θεσπίσει προγράμματα στήριξης των μελισσοκόμων τα οποία όμως λήγουν το 2012 και οι ευρωβουλευτές καλούν για επικαιροποίηση και ενίσχυσή τους.
Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου τονίζουν επίσης την ανάγκη να ενισχυθούν οι ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η χρήση παρασιτοκτόνων και η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στους πληθυσμούς των μελισσών.
Παράλληλα ζητούν τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για τις εισαγωγές μελιού από τρίτες χώρες. Υπολογίζεται ότι το 40% του μελιού που καταναλώνεται στα κράτη-μέλη προέρχεται από χώρες εκτός Ενωσης.
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: