Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Πρόστιμο 8,6 δισ. δολ. στη Chevron για τη μόλυνση του Αμαζονίου

Δικαστήριο του Ισημερινού επέβαλε πρόστιμο ύψους 8,6 δισ. δολαρίων στον πετρελαϊκό γίγαντα Chevron για μόλυνση μεγάλων εκτάσεων του Αμαζονίου. Χαρακτηρίζοντας την απόφαση «παράνομη και ανεπίδεκτη εφαρμογής», ο αμερικανικός όμιλος απάντησε ότι θα ασκήσει έφεση.
Ο δικαστής έκρινε ότι η Chevron ευθύνεται για μόλυνση από την εξόρυξη πετρελαίου και την κάλεσε να καταβάλει επιπλέον αποζημιώσεις που ανέρχονται στο 10% του προστίμου. Αρχικά πραγματογνώμονες εισηγούνταν την επιβολή προστίμου ύψους 27,3 δισ. δολαρίων, ποσό το οποίο θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ σε υπόθεση μόλυνσης του περιβάλλοντος.
«Σχεδιάζουμε να εφεσιβάλουμε αυτήν την παράνομη απόφαση και να φροντίσουμε όσοι διέπραξαν αυτήν την απάτη να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη», δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου. Η υπόθεση χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970 και, όπως λέει αναλυτής της Medley Global Advisors, η ετυμηγορία δεν αποτελεί παρά ένα «ενδιάμεσο βήμα καθώς οι εφέσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν για πολλά χρόνια». Ο Τζον βαν Σέικ σημειώνει ωστόσο ότι και μόνο η απόφαση «υπέρ των εναγόντων στέλνει ένα μήνυμα στους πετρελαϊκούς ομίλους ότι χρειάζεται να γίνουν και καλοί "εταιρικοί πολίτες", τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν».
Οι ενάγοντες, μέλη αυτοχθόνων φυλών του Ισημερινού μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι οι τοποθεσίες όπου ψαρεύουν, κυνηγούν και πλένονται, στον ποταμό Αμαζόνιο, έχουν μολυνθεί με τοξικά απόβλητα, εξαιτίας των οποίων έχουν αυξηθεί και τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου. Επιρρίπτουν ευθύνες στην Texaco, η οποία αγοράστηκε από τη Chevron το 2001, και στις πρακτικές εξόρυξης πετρελαίου που χρησιμοποιεί. Συζητούν μάλιστα το ενδεχόμενο να αξιώσουν ακόμη μεγαλύτερη αποζημίωση από αυτήν που τους επιδικάστηκε.
Οργανώσεις για την προστασία του Αμαζονίου χαιρέτισαν την απόφαση του δικαστή, κάνοντας λόγο για μια απόδειξη «ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας ευθύνεται για την εσκεμμένη ρίψη δισεκατομμυρίων γαλονιών εξαιρετικά τοξικής λάσπης στα ρέματα και στα ποτάμια της περιοχής, από τα οποία χιλιάδες άνθρωποι εξαρτώνται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: