Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ιαπωνία: O κυανόπτερος τόνος των... 1,7 εκ. δολαρίων


Ένας κυανόπτερος τόνος βάρους 222 κιλών πωλήθηκε προς 1,7 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ευρώ), στην πρώτη δημοπρασία του 2013, στην ψαραγορά Τσουκίτζι του Τόκιο. Το ποσό - ρεκόρ, το οποίο ο πλειοδότης χαρακτήρισε «λίγο υψηλό», είναι σχεδόν τριπλάσιο από αυτό που κατέβαλε πέρυσι ο ίδιος και ανέρχεται σε περίπου 5.900 ευρώ το κιλό.
Το ψάρι αλιεύθηκε ανοιχτά της βορειοανατολικής Ιαπωνίας. Είναι κατά 47 κιλά ελαφρύτερο από το περυσινό, το οποίο είχε πωληθεί προς 487 ευρώ στον Κιγιόσι Κιμούρα, ιδιοκτήτη της αλυσίδας «Σούσι Ζανμάι». Ο ίδιος δήλωσε ότι, με την κίνησή του, θέλησε «να φτιάξει το κέφι της Ιαπωνίας», η οποία βρίσκεται σε ύφεση.
Σημειώνεται ότι οι τιμές δεν εξαρτώνται τόσο από το μέγεθος του τόνου ή την ποιότητά του, αλλά περισσότερο από τη δημοσιότητα που έχουν πάρει οι δημοπρασίες στην ψαραγορά Τσουκίτζι, όπου καθημερινά εκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια.
Η Ιαπωνία καταναλώνει περίπου το 80% των κυανόπτερων τόνων που αλιεύονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τρυφερό, κόκκινο και ροζ κρέας του μετατρέπεται σε σούσι και σασίμι. Η τιμή των καλύτερων κομματιών του φθάνει τα 20 ευρώ το κομμάτι, στα σούσι μπαρ του Τόκιο.
Τα τελευταία 15 χρόνια ωστόσο, η υπεραλίευσή του έχει συρρικνώσει σε ανησυχητικό βαθμό τους πληθυσμούς του κυανόπτερου τόνου. Ένα από τα είδη του, ο Νότιος Κυανόπτερος, έχει συρρικνωθεί στο 3-8% των αρχικών πληθυσμών του. Στον Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, μεταξύ 1997 και 2007 κατεγράφη μείωση 60%.
Παρά τις ποσοστώσεις που έχουν υιοθετηθεί με στόχο το ψάρεμα του τόνου να γίνει πιο βιώσιμο, οι προσπάθειες ορισμένων χωρών να επιβάλουν απαγόρευση απέτυχαν, εντείνοντας τους φόβους για κατάρρευση του πληθυσμού στον Ατλαντικό.
«Η αγορά ενός και μοναδικού κυανόπτερου σε μια τόσο υψηλή τιμή έχει μετατραπεί σε ετήσια πολιτιστική εκδήλωση, στην Ιαπωνία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, παραμονές της δημοπρασίας, η Περιβαλλοντική Οργάνωση Pew. «Όλη αυτή η φανφάρα γύρω από την εκδήλωση αποκρύπτει ένα υπαρκτό, επείγον πρόβλημα: ο πληθυσμός αυτού του εντυπωσιακού ψαριού ανέρχεται πλέον σε ένα μικρό ποσοστό αυτού που ήταν κάποτε – και ουσιαστικά δεν γίνεται καμία διαχείριση».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: