Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Ο σημαντικός ρόλος των καρυδιών στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων

SHUTTERSTOCK
Τα καρύδια έχουν μελετηθεί κατά καιρούς και έχουν διαπιστωθεί τα οφέλη τους στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της καλής υγείας των εντέρων, του διαβήτη, της γνωστικής λειτουργίας και της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας, αλλά τα ισχυρότερα στοιχεία υπάρχουν για τα καρδιαγγειακά οφέλη.
Μια επικαιροποιημένη συστηματική ανασκόπηση που γίνεται στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εδώ και 25 χρόνια εξετάζει το ρόλο της κατανάλωσης καρυδιών στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και του βάρους. Η αρχική μετα-ανάλυση, «Επιδράσεις της κατανάλωσης καρυδιών στα λιπίδια του αίματος και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου: μια μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση», δημοσιεύθηκε το 2009 και εξέτασε 13 μελέτες που εκπροσωπούσαν 365 άτομα.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις κλινικές δοκιμές που είχαν δημοσιευτεί και έκτοτε δημοσίευσαν μια αναθεωρημένη ανασκόπηση η οποία τώρα περιλαμβάνει διπλάσιο αριθμό δοκιμασιών και αντιπροσωπεύει περίπου τριπλάσιο αριθμό ατόμων, σε σύγκριση με την αρχική δημοσίευση. Τα ευρήματα από τη μετα-ανάλυση υποδηλώνουν ότι οι εμπλουτισμένες με καρύδια δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της απολιποπρωτεΐνης Β, σε σύγκριση με τη διατροφή ελέγχου.
«Αυτή η επικαιροποιημένη επισκόπηση ενισχύει περαιτέρω την άποψη ότι τα καρύδια είναι ένας μεγάλος (και νόστιμος) τρόπος για να προσθέσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας ενώ παράλληλα υποστηρίζετε την υγεία της καρδιάς σας», λέει ο Δρ Michael Roizen, Επικεφαλής του Τμήματος Ευεξίας της Κλινικής Cleveland.
Οι ερευνητές εξέτασαν 26 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που αντιπροσώπευαν 1059 συμμετέχοντες (ηλικίας 22-75 ετών), με παθήσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο, το υπερβολικό βάρος, η παχυσαρκία ακόμα και υγιείς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια δίαιτα συμπληρωμένη με καρύδια οδήγησε σε σημαντικά μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της συνολικής χοληστερόλης (3,25%), της LDL χοληστερόλης (3,73%), των τριγλυκεριδίων (5,52%) και της απολιποπρωτεΐνης Β (4,19%). Σημειώνεται ότι η απολιποπρωτεΐνη Β είναι η πρωτογενής πρωτεΐνη που βρίσκεται στην LDL χοληστερόλη. Επιπλέον, η ενσωμάτωση των καρυδιών στη διατροφή δεν είχε αρνητικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος ή την αρτηριακή πίεση.
Τα καρύδια έχουν μελετηθεί κατά καιρούς και έχουν διαπιστωθεί τα οφέλη τους στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της καλής υγείας των εντέρων, του διαβήτη, της γνωστικής λειτουργίας και της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας. Παράλληλα, τα καρύδια αναγνωρίζονται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το FDA (Food and Drug Administration), ως μια υγιεινή για την καρδιά τροφή.
Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή συνιστώμενου πολυακόρεστου λίπους (13 γραμμάρια ανά ουγγιά), το οποίο αποτελεί εξαιρετική πηγή του βασικού ω-3 λινολενικού οξέος ενώ, έχουν πολλά αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες, κατεχίνες και γ-τοκοφερόλες.
Όπως σε κάθε επιστημονική έρευνα, πρέπει να εξεταστούν και ορισμένοι περιορισμοί. Για παράδειγμα στη μελέτη αυτή, οι περισσότερες από τις δοκιμές είχαν σχετικά μικρά μεγέθη δειγμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα προσδιορισμού σημαντικών επιδράσεων. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ποσότητα των καρυδιών που καταναλώθηκαν στις δοκιμές ήταν σχετικά μεγάλη και μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε μη ερευνητικό περιβάλλον. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν τα σημαντικά οφέλη της κατανάλωσης ακόμα και σε χαμηλότερες ποσότητες καρυδιών (λιγότερο από 28 γραμμάρια ημερησίως), ιδιαίτερα στη συνολική και LDL χοληστερόλη.
Η έρευνα αυτή έγινε με επιχορήγηση από την California Walnut Commission (CWC) η οποία δραστηριοποιείται στην έρευνα στον τομέα της υγείας για τα καρύδια για περισσότερα από 25 χρόνια.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: