Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Στοπ στη σπατάλη: Οι λαμπτήρες πυράκτωσης σβήνουν οριστικά στην ΕΕ το 2012

Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (Α) καταναλώνουν 80% λιγότερη ενέργεια
Βρυξέλλες


Οι ενεργοβόροι λαμπτήρες πυράκτωσης θα έχουν καταργηθεί σταδιακά στην ΕΕ έως το Σεπτέμβριο του 2012, αποφασίστηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Η απαγόρευση θα ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για τους λαμπτήρες των 100 watt και αργότερα θα επεκταθεί στις λάμπες μικρότερης ισχύος.
Η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με τους οικονoμικούς «συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού» (CFL) θα περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό έως και κατά 80%, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η εξοικονόμηση αυτή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστοιχεί στην κατανάλωση 11 εκατομμυρίων νοικοκυριών και θα περιόριζε την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 15 εκατομμύρια τόνους το χρόνο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το μέτρο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε ενέργεια» δήλωσε ο επίτροπος Ενέργειας Αντρί Πίμπαλγκς. Εξήγησε ότι η κατάργηση πρέπει να γίνει σταδιακά έτσι ώστε οι βιομηχανίες λαμπτήρων να έχουν το χρόνο να προσαρμοστούν χωρίς να μειωθεί η ποιότητα του φωτισμού.
Η απόφαση της Δευτέρας ελήφθη με ψηφοφορία ειδικών της ΕΕ. Θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: