Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Πόζναν :Ουραγός η Ελλάδα στα μέτρα για τους ρύπους και την κλιματική αλλαγή

10 Δεκεμβρίου 2008, 17:44

της Μαριάννας Τζάννε

Μετά τις μολότοφ και τις βιβλικές καταστροφές που στιγμάτισαν το τελευταίο τετραήμερο τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσει τις… μολότοφ που απειλούν το περιβάλλον και τις βιβλικές καταστροφές που κινδυνεύει να υποστεί η χώρα μας και ο πλανήτης ολόκληρος εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία κυρίων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στην κρισιμότερη φάση τους, αφού σήμερα και αύριο ολοκληρώνεται η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Poznan της Πολωνίας, ενώ τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα, στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθούν οι βάσεις για το κλιματικό και ενεργειακό πακέτο στη Σύνοδο Κορυφής
Την ίδια στιγμή η ελληνική αντιπροσωπία που μεταβαίνει στην Πολωνία εμφανίζει… απώλειες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλογιάννης ασθενεί και κατά πάσα πιθανότητα το υπουργείο θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελο Μπαλτά.
Η Ελλάδα πάντως μαζί με χώρες όπως η Ρωσία, η Αυστραλία, το Λουξεμβούργο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς φιγουράρουν στις τελευταίες δέκα θέσεις από πλευράς λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Poznan και μελετά τις επιδόσεις 57 χωρών που συμμετέχουν κατά 90% στη ρύπανση του πλανήτη.
Παρά το γεγονός ότι καμία χώρα δεν κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις, καθώς δεν πληροί τα κριτήρια, φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές υιοθετούν η Σουηδία που βρίσκεται στην τέταρτη θέση και ακολουθούν η Γερμανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, η Αγγλία και η Δανία.
Η παγωμένη Πολωνία διανύει ήδη τη δεύτερη εβδομάδα των διαβουλεύσεων για την κλιματική αλλαγή που ξεκίνησαν στις 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 12 του μήνα, αλλά τα πρώτα μηνύματα δεν γεννούν μεγάλη αισιοδοξία για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας, παρά τις επίμονες προσπάθειες της Ε.Ε.
Οι χώρες που αντιστέκονται στην εφαρμογή δραστικών μέτρων μείωσης της εκπομπής των ρύπων, με πρωταγωνιστές την Ιταλία και την Πολωνία, συνεχίζουν να αντιδρούν και με το πρόσχημα της απουσίας από τη διάσκεψη της κυβέρνησης Ομπάμα, δηλαδή της επίσημης αμερικανικής πολιτικής, ζητούν πίστωση χρόνου.
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη περιγράφουν πάντως ένα υποτονικό κλίμα, χωρίς τον ενθουσιασμό της περσινής συνάντησης στο Μπαλί, αφού πολλές χώρες με την επίκληση της οικονομικής κρίσης αρνούνται να δεσμευτούν σε συγκεκριμένους στόχους. Γνωρίζουν πολύ καλά άλλωστε ότι η Πολωνία είναι ο ενδιάμεσος σταθμός για τη σύνοδο στην Κοπεγχάγη που θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο και στην οποία θα συναφθεί η παγκόσμια συμφωνία για τη μετά Κιότο εποχή - που εκπνέει το 2012.

Σκληρότερα μέτρα ζητά το Ευρωκοινοβούλιο
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι με τους στόχους της Ε.Ε. για το τρίπτυχο της μείωσης κατά 20% των ρύπων, αύξησης 20% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και 20% εξοικονόμησης ενέργειας για το 2020 δεν συμφωνεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ζητά αυστηρότερα μέτρα και διαδραματίζει τον ρόλο του σκληρού παίκτη.
Ανάμεσα σε αυτά είναι να μειωθούν οι ρύποι τουλάχιστον 25%-40% έως το 2020 και κατά 80% έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Επιπλέον ζητά να απορρίπτονται όλες οι τροπολογίες που θεωρούσαν την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική ή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ζητά από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της να διασφαλίσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε πράσινη τεχνολογία. Προτείνει επίσης τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις κλιματικές αλλαγές, καθώς και τη σύσταση ανάλογων Ταμείων σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε.
Να επιτευχθεί οριστική συμφωνία στο Poznan ζητά σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας ότι η επίκληση της χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν αποτελεί δικαιολογία και ότι ο πλανήτης δεν σηκώνει άλλες αναβολές. «H αναλογία των ποσών που διατίθενται για τη χρηματοπιστωτική κρίση σε σχέση με αυτά που διατίθενται στις φτωχότερες χώρες για την προστασία του περιβάλλοντος είναι 300 προς 1», καταλήγει ο κ. Παπαδημούλης.
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται τα θέματα της προσωρινής αποθήκευσης άνθρακα και κατά πόσο αυτά μπορούν να αποτελέσουν μία μορφή οικολογικής ανάπτυξης καθώς επίσης και η δημιουργία ενός Ταμείου Προσαρμογής των χωρών στις κλιματικές αλλαγές, προκειμένου να μεταφερθούν πόροι σε τρίτες χώρες που πλήττονται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μέσω του υπουργείου εξωτερικών έχει υπογράψει από το περασμένο Σεπτέμβριο, μνημόνιο συνεργασίας με την Αφρικανική Ένωση και την Κοινότητα Χωρών της Καραϊβικής και ήδη έχουν εκταμιευτεί πόροι, ύψους 4 εκ. ευρώ από τα συνολικά 20 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: