Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Βαρύ το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ε.Ε.


Η κλιματική αλλαγή μπορεί να στοιχίσει 65 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, αν δεν αναχαιτιστεί, θα μπορούσε να στοιχίσει ως 65 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα στις χώρες της νότιας Ευρώπης όπου η γεωργία και ο τουρισμός θα πληγούν ιδιαίτερα, αναφέρει μία έκθεση του «Κοινού Κέντρου Ερευνών» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αντίθετα οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά αναμένεται κατά παράδοξο τρόπο να βγουν ωφελημένες, προσθέτει η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

«Αν το κλίμα που προβλέπεται για τη δεκαετία του 2080 επικρατούσε σήμερα, η ΕΕ θα αντιμετώπιζε μία ετήσια μείωση 20-65 δισ. ευρώ του ΑΕΠ λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στην Ευρώπη από 2,5 βαθμούς Κελσίου ως 5,4 βαθμούς Κελσίου, προειδοποιεί η έκθεση, η οποία λαμβάνει υπόψη τέσσερις τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους στην κλιματική αλλαγή: Τη γεωργία, τις πλημμύρες λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων, τα παράκτια συστήματα και τον τουρισμό.

Οι αναμενόμενες ζημιές αφορούν κυρίως τη νότια και κεντρική Ευρώπη.

«Η βόρεια Ευρώπη θα είναι στην περίπτωση αυτή η μόνη που θα ωφεληθεί από την κλιματική αλλαγή στον οικονομικό τομέα, κυρίως λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης, υπογραμμίζει η έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν πάντως ότι το συνολικό κόστος της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο, διότι η έκθεση επικεντρώνεται σε τέσσερις τομείς της οικονομίας και δεν λαμβάνει υπόψη τις μη οικονομικές επιπτώσεις σε τομείς όπως η βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα ή οι φυσικές καταστροφές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: