Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Παρουσία Ομπάμα η έναρξη της Συνόδου για την κλιματική αλλαγή

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της συνόδου για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη για να παραστεί στην έναρξη των εργασιών της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, στις 9 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα προς το πρακτορείο Ρόιτερ κυβερνητικός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.

Μείωση των εκπομπών αερίων κατά 17% θα προτείνει ο Ομπάμα

O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει στη διάσκεψη της Κοπενχάγης για το κλίμα μια μείωση κατά 17% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το έτος 2.020, όσον αφορά τις ΗΠΑ και στη συνέχεια μείωση σε ποσοστό 42% το 2.030, σε σχέση με το έτος 2005, ανακοινώθηκε σήμερα από τον Λευκό Οίκο.

Η αμερικανική προεδρία δεν διευκρίνισε αμέσως σε τι αντιστοιχούν οι μειώσεις αυτές σε σχέση με το 1990, χρονιά-ορόσημο που επελέγη από την πλειοψηφία των χωρών που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ο κ. Ομπάμα αποφάσισε να πάει στην διεθνή διάσκεψη «για να δώσει μια νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις» όσον αφορά το κλίμα, δήλωσε ο βασικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για κλιματολογικά θέματα, Μάικ Φρόμαν.

Ο Ομπάμα σχεδιάζει να μεταβεί στην Κοπεγχάγη πριν μεταβεί στο γειτονικό Όσλο για να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κατά την διάρκεια τελετής.

Δεν σχεδιάζει να επιστρέψει για το τέλος των εργασιών της συνόδου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος 65 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, είπε ο αξιωματούχος που δεν ανέφερε το όνομά του.

Ικανοποίηση ΟΗΕ από τη συμμετοχή Ομπάμα

Τα Ηνωμένα Έθνη χαιρέτισαν σήμερα την απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να παραστεί την σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη και παρότρυναν τα πλούσια κράτη να υποσχεθούν ότι θα προβούν σε μεγαλύτερες μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου.

«Είναι ζωτικής σημασίας η παρουσία του προέδρου Ομπάμα στην σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης», δήλωσε ο Ιβο ντε Μπουρ, επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια του Ομπάμα να επισκεφθεί στις 9 Δεκεμβρίου την Κοπεγχάγη.

Ο Μπουρ είπε ότι όλος ο κόσμος περιμένει από τις ΗΠΑ να προσφέρουν στην Κοπεγχάγη έναν στόχο για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 και να συμβάλλουν χρηματικά προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν «ενθαρρυντικά σημάδια» τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ αυτών και η αναθεωρημένη δέσμευση της Ρωσίας να περιορίσει την έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 25%, κάτω από τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2020.

«Αλλά ακόμα οι δεσμεύσεις δεν ανταποκρίνονται στα επίπεδα που έχουν θέσει οι επιστήμονες», δήλωσε ο Μπουρ. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: