Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Τοξικό μπάι πας στη Βόλβη

Σήμα κινδύνου για τη λίμνη Βόλβη στην περιοχή του Λαγκαδά. Αντί να διασωθεί η λίμνη Κορώνεια, που έχει «νεκρώσει», κινδυνεύει τώρα και η γειτονική λίμνη Βόλβη, διότι μέσω της τάφρου που τις ενώνει μεταφέρονται παθογόνοι μικροοργανισμοί από την πρώτη στη δεύτερη, καθώς παρατηρείται μεταφορά νερού προς αυτή την κατεύθυνση.

Η τάφρος της Κορώνειας «στέλνει» κυανοβακτηρίδια στη Βόλβη Η τάφρος της Κορώνειας «στέλνει» κυανοβακτηρίδια στη Βόλβη «Παγίδα θανάτου» για τη Βόλβη χαρακτήρισε την ενωτική τάφρο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος και σχολίασε πως «αντί να έχουμε μια μισοπεθαμένη λίμνη (Κορώνεια) υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε δύο».

Τοξικοί μικροοργανισμοί (κυανοβακτηρίδια) από την Κορώνεια «εισβάλλουν», μέσω της ενωτικής τάφρου, στη Βόλβη, η οποία βρίσκεται σε μέτρια οικολογική κατάσταση. Ως εκ τούτου, πιθανή υπερχείλιση της πρώτης στη δεύτερη, ακόμα και με όγκο νερού μόλις το 10% της ποσότητας που προβλέπεται, θα τροφοδοτούσε τη Βόλβη εκτός των άλλων και με μικροοργανισμούς «εισβολής» στο σύστημα με απρόβλεπτες συνέπειες, επισήμαναν η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα και η λέκτορας Ευαγγελία Μιχαλούδη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ευρωβουλευτή, την έπαρχο Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή και τον νομαρχιακό σύμβουλο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπίκο.

Τη σημερινή κατάσταση στην Κορώνεια την περιέγραψαν ως εξής: «Εχει υφάλμυρα νερά, είναι ένας βιολογικός αντιδραστήρας παραγωγής φυτοπλαγκτού, έχει γίνει ένα εφήμερο, ευμετάβλητο και ακραίο σύστημα σε πορεία προς χερσοποίηση. Δεν είναι πλέον λίμνη, αλλά απλώς μια υδατοσυλλογή».

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου πρότειναν να κλείσει άμεσα η ενωτική τάφρος για να προστατευθεί η Βόλβη και στη συνέχεια να αποφασιστεί τι είδους λίμνη θέλουν στη θέση της Κορώνειας, που να μπορεί να τη στηρίξει το υπάρχον υδατικό ισοζύγιο και ο πυθμένας της, δηλαδή η ποσότητα και ποιότητα του νερού.

Τα προβλήματα στην Κορώνεια άρχισαν από το 1995, τόνισε η έπαρχος Λαγκαδά, Πόπη Καλαϊτζή, η οποία έδωσε έμφαση στο λανθασμένο μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή και σημείωσε πως πέρα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα υπάρχουν και οικονομικά. Αφησε αιχμές για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το Επαρχείο τέθηκε εκτός του φορέα διαχείρισης της Κορώνειας και παρατήρησε πως δεν έχει καμιά ενημέρωση από τον Φορέα, λέγοντας χαρακτηριστικά «βρισκόμαστε στο σκοτάδι».

«Ατομική βόμβα που δεν ξέρουμε πότε θα σκάσει», χαρακτήρισε την Κορώνεια ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Μπίκος, ο οποίος υπενθύμισε ότι οι ενστάσεις του για την ενωτική τάφρο ήταν η αιτία που τον απομάκρυνε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης (με το ψηφοδέλτιό του εκλέχθηκε) από τη θέση του αντινομάρχη. Ζήτησε, μάλιστα, να αποδοθούν οι όποιες διοικητικές ή πολιτικές ευθύνες υπάρχουν για την οικολογική καταστροφή στη λίμνη Κορώνεια και τη διαχείριση και υλοποίηση του προγράμματος διάσωσής της.

Ο Μ. Τρεμόπουλος αναρωτήθηκε αν έχει ολοκληρωθεί ή όχι η εισαγγελική έρευνα (συμμετείχαν και ελεγκτές επιθεωρητές της δημόσιας διοίκησης) που είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2007, κι αν υπάρχει πόρισμα (ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι έτοιμο) να δημοσιοποιηθεί.

Σχετικά με το master plan που εφαρμόζεται για τη σωτηρία της Κορώνειας κάλεσε την κυβέρνηση -κυρίως τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης- να αποφασίσει τάχιστα αν θα το αναθεωρήσει ή θα το εγκαταλείψει και θα προχωρήσει σε νέο. Κι αυτό γιατί στις 23 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν κονδύλια της Ε.Ε. ή να συρθεί η Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. *

ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: