Της Ιφιγενειας Διαμαντη
Ο κ. Μάρκους Ρόρερ είναι η ζωντανή απόδειξη ότι «ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις μια στροφή στη ζωή σου». Γεννημένος στη Βασιλεία της Ελβετίας, σπούδασε οικονομικά, όμως πολύ γρήγορα βαρέθηκε «επειδή είναι πολύ “στεγνά”». Μετά, στράφηκε σε κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο και συνάμα δημιουργικό, όπως η γλυπτική και η κεραμική. Κάποια στιγμή, στα 32 του, διαπίστωσε ότι είχε φθάσει ο καιρός για το επόμενο βήμα, που έμελλε να είναι εντελώς διαφορετικό.
Μετέτρεψε το ατελιέ του σε γραφείο και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε να ασχολείται με την καλλιέργεια της σπιρουλίνας που τότε είχε αρχίσει να γνωρίζει ανάπτυξη, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την εκ νέου ανακάλυψή της από έναν Βέλγο βοτανολόγο, ονόματι Ζαν Λέοναρντ.
Ο κ. Ρόρερ καλλιεργεί λοιπόν στη Χαβάη το πράσινο φύκι (σπιρουλίνα) που αποτελεί σημαντικό φυσικό συμπλήρωμα διατροφής και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού.
Ταξιδεύει συχνά για να κάνει παρουσιάσεις, όπως χθες το απόγευμα που βρέθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Παράλληλα, διαπιστώνει ότι οι σπουδές στα Οικονομικά τού χρειάστηκαν εντέλει, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο, όπως διαφορετικός «είναι και ο τρόπος σκέψης που προτιμώ να ακολουθώ, ξεφεύγοντας από την πεπατημένη, βλέποντας τα πράγματα συνολικά και αλληλένδετα και όχι μεμονωμένα ή με παρωπίδες».
Σήμερα ζει στο Βέλγιο, σ’ ένα ξύλινο σπίτι μέσα στο δάσος, με σκεπή που την έχει διαμορφώσει σε «πράσινη» ταράτσα, «για να έχω φυσική δροσιά το καλοκαίρι», όπως εξηγούσε χθες νωρίς το μεσημέρι, λίγο πριν από την παρουσίαση της δουλειάς του.
Στις Σέρρες
Η σπιρουλίνα συναντάται κυρίως πέριξ της ζώνης του Ισημερινού, στο Μεξικό, στο Τσαντ, όπου υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες που επιτρέπουν την καλλιέργειά της, όπως η ποιότητα του νερού, η περιεκτικότητά του σε διοξείδιο του άνθρακα και η ηλιοφάνεια.
Στην Ελλάδα η σπιρουλίνα καλλιεργείται με επιτυχία στις Σέρρες, περιοχή που συγκεντρώνει τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά. Θεωρείται ιδανικό φυσικό συμπλήρωμα διατροφής και πηγή ενέργειας, καθώς περιλαμβάνει βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φυτικές πρωτεΐνες, χλωροφύλλη, ένζυμα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, αυξάνει την ενέργεια, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, συμβάλλει στη διατήρηση της υγιούς όψης των μαλλιών, της επιδερμίδας και των νυχιών, συντείνει στην καλύτερη πνευματική συγκέντρωση, αυξάνει την αντοχή. Λέγεται ότι τη χρησιμοποιούσαν οι Αζτέκοι και οι Μάγιας καθημερινά στη διατροφή τους.
«Είναι ένα απλό φύκι που κάνει τόσο πολλά για την υγεία» εξηγεί ο κ. Ρόρερ, που περιλαμβάνει καθημερινά τη σπιρουλίνα στη διατροφή του εδώ και τριάντα χρόνια.
Παράλληλα, δίνει μεγάλη σημασία στον υγιεινό τρόπο ζωής. «Καταναλώνω πολλά φρούτα και λαχανικά, ψάρι και λιγότερο κρέας», λέει, «φροντίζω όμως να το απολαμβάνω. Αφιερώνω τον χρόνο που χρειάζεται στο φαγητό και δεν κάνω παράλληλα κάποια άλλη δραστηριότητα. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έτσι ο οργανισμός απορροφά περισσότερα συστατικά, απ’ ό,τι όταν κάποιος τρώει βιαστικά μπροστά στον υπολογιστή».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου