Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Πιείτε νερό πριν το φαγητό και χάστε ευκολότερα βάρος
Λονδίνο: Η κατανάλωση νερού πριν το φαγητό μπορεί να συντελέσει στην απώλεια βάρους, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Βοστόνη.

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κάνουν δίαιτα μπορούν να χάσουν κατά μέσο όρο 2,2 κιλά επιπλέον, αν πίνουν δύο ποτήρια νερό τρεις φορές την ημέρα, πριν από κάθε γεύμα.

Μάλιστα επιβεβαίωσαν την θεωρία αυτή, σε δείγμα 48 ηλικιωμένων ατόμων, που τους χώρισαν σε δύο ομάδες, για 12 εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 55 και 75 ετών. Η πρώτη ομάδα έκανε διατροφή με λίγες θερμίδες αλλά δεν έπινε επιπλέον ποσότητα νερού πριν από τα γεύματα.

Η δεύτερη ομάδα έκανε επίσης διατροφή χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου αλλά έπινε επίσης δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα.

Κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων, τα άτομα της δεύτερης ομάδας είχαν χάσει περίπου 6,8 κιλά, ενώ η πρώτη ομάδα περίπου 4,9 κιλά.

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι που πίνουν δύο ποτήρια νερό πριν το φαγητό, έτρωγαν 75 με 90 λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Η Δρ Μπρέντα Ντέιβι που πήρε μέρος στην έρευνα εξηγεί ότι «πρόκειται για την πρώτη τυχαιοποιημένη έρευνα που μελετά την κατανάλωση νερού στο πλαίσιο της δίαιτας. Ο λόγος που το νερό είναι αποτελεσματικό είναι ότι γεμίζει το στομάχι με υγρό που δεν έχει θερμίδες.

Οι άνθρωποι γενικώς πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό και λιγότερα ζαχαρώδη αναψυκτικά. Είναι ο πιο απλός τρόπος διαχείρισης του σωματικού βάρους.»

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα αναψυκτικά διαίτης και άλλα ροφήματα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ίσως είναι αποτελεσματικά στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και στην απώλεια βάρους, ωστόσο η Αμερικανίδα ερευνήτρια τονίζει ότι «τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης ή άλλες γλυκαντικές ουσίες θα πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη προσοχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ανθρακούχο αναψυκτικό περιέχει δέκα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

http://health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: