Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Καλιφόρνια: Ηλιακό πάρκο με παραγωγή 1.000 μεγαβάτ!

Οπως αυτό που λειτουργεί ήδη στην έρημο Μοχάβε, αλλά πολύ μεγαλύτερο, θα είναι το νέο ηλιακό εργοστάσιο, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες μέχρι και 2 εκατομμυρίων νοικοκυριών

Στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας θα στηθεί το μεγαλύτερο «πράσινο» εργοστάσιο του κόσμου

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Τη μεγαλύτερη... «ηλιούπολη» του κόσμου, ένα πρωτοφανούς κλίμακας ηλιακό πάρκο με δυνατότητα παραγωγής ενός γιγαβάτ, ήτοι περίπου το 10% της (μέγιστης) ελληνικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, θα κατασκευάσουν οι ΗΠΑ στην έρημο της Καλιφόρνιας- μέρος ενός μεγαλεπήβολου δικτύου έξι ηλιακών «εργοστασίων», τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες μέχρι και 2 εκατομμυρίων νοικοκυριών!
Το πράσινο φως για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου ηλιακής ενέργειας στον κόσμο άναψε ο αμερικανός υπουργός Εσωτερικών Κεν Σάλαζαρ. Το πάρκο, το οποίο θα στοιχίσει 4,3 δισ. ευρώ (6 δισ. δολάρια), θα «φυτευθεί» στην έρημο Μοχάβε, κοντά στο Μπλάιθ της Καλιφόρνιας, και θα διπλασιάσει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν οι ΗΠΑ από τον ήλιο. «Πρόκειται για ένα έργο που προκαλεί ενθουσιασμό για το μέλλον του έθνους μας. Το σχέδιο δείχνει πώς, αξιοποιώντας τους δικούς μας ανανεώσιμους πόρους, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας» τόνισε στην επίσημη ανακοίνωσή του ο κ. Σάλαζαρ. Και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρείας Solar Μillennium Τόμας Μάγερ συμπλήρωσε: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ηλιακό πάρκο με συνολική ισχύ μεγαλύτερη ενός πυρηνικού εργοστασίου»!
Η κατασκευή του πάρκου θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και, όταν ολοκληρωθεί, θα καλύπτει έκταση πάνω από 28.000 στρέμματα, κοντά στα σύνορα της Καλιφόρνιας με την Αριζόνα. Θα αποτελείται από τέσσερις ξεχωριστούς τομείς συνολικής ισχύος 1.000
μεγαβάτ (250 μεγαβάτ έκαστος) και θα τροφοδοτεί ως και 750.000 καλιφορνέζικα νοικοκυριά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Πρόκειται για το έκτο τέτοιο έργο που εγκρίνεται αυτόν τον μήνα από την κυβέρνηση Ομπάμα, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εγκριθούν τα σχέδια για άλλα δύο ηλιακά πάρκα, επίσης στην Καλιφόρνια. Τόσο το ισχύος 709 μεγαβάτ πάρκο ανατολικά του Σαν Ντιέγκο όσο και το ισχύος 663 μεγαβάτ πάρκο στο Μπάρστοου θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία ως τις αρχές του 2012 και από κοινού θα παράγουν ενέργεια ισχύος πάνω από 3.000 μεγαβάτ, καλύπτοντας τις ανάγκες μέχρι και 2 εκατομμυρίων νοικοκυριών ή το 10% της (μέγιστης) ελληνικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού. Στην κατασκευή των εγκαταστάσεων θα απασχοληθούν περίπου 3.000 άτομα και θα δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας για περισσότερα από 1.100 άτομα.

Και μια «ηλιούπολη» made in... Αfrica
Το «ρεκόρ» της Καλιφόρνιας μάλλον δεν θα κρατήσει πολύ, αφού μέσα στην εβδομάδα αναμένεται και η Νότια Αφρική να προαναγγείλει την κατασκευή του«μεγαλύτερου», σύμφωνα με αξιωματούχους, ηλιακού πάρκου στον κόσμο. Το έργο, το οποίο θα στοιχίσει περίπου 20 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι στα τέλη της πρώτης δεκαετίας λειτουργίας του θα παράγει 5 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ένα νούμερο που ισοδυναμεί με το ένα δέκατο των σημερινών ενεργειακών αναγκών της αφρικανικής χώρας. Η κυβέρνηση θα τοποθετήσει γιγαντιαία κάτοπτρα και φωτοβολταϊκούς συλλέκτες σε μια τεράστια έκταση στο Βόρειο Ακρωτήρι, επαρχία που συγκαταλέγεται στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια παγκοσμίως.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: