Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Μακριά από το Δούναβη προσπαθεί να κρατήσει τη τοξική διαρροή η Ουγγαρία

«Ανθρώπινο λάθος»

Η κόκκινη τοξική λάσπη έχει καλύψει έκταση χιλιάδων στρεμμάτων
Η κόκκινη τοξική λάσπη έχει καλύψει έκταση χιλιάδων στρεμμάτων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
  • 1
Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Διαβεβαιώσεις ότι η τεράστια οικολογική καταστροφή από τη διαρροή τοξικής λάσπης από εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου δεν έχει επηρεάσει τα αποθέματα νερού της περιοχής έδωσε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ενώ δηλώνει ότι η διαρροή έχει για την ώρα περιοριστεί.
Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ τους και ένα παιδί τριών ετών, έχασαν τη ζωή τους από τη διαρροή και για έξι αγνοείται η τύχη τους. Περισσότεροι από 100 άτομα τραυματίστηκαν και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, αρκετοί με χημικά εγκαύματα, ενώ άλλοι 500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους.

Συνολικά ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα (0,001 κυβικά χιλιόμετρα) έχουν διαρρεύσει επηρεάζοντας έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η πολιτεία κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τρεις κομητείες, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του βιομηχανικού ατυχήματος.

Όπως δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας η διαρροή από το σπασμένο φράγμα έχει σταματήσει και έχει ήδη κατασκευαστεί ένα νέο φράγμα.
Η τοξική λάσπη, γεμάτη καυστικά υλικά, δεν έχει επηρεάσει τα υπόγεια αποθέματα πόσιμου νερού στη περιοχή. Πρόσθεσε ακόμη ο υπουργός υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να μην φτάσουν στο ποταμό Δούναβη, απειλώντας έτσι πέρα από την Ουγγαρία άλλες τρεις χώρες που βρίσκονται στις όχθες του (Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία).
Για την αποτροπή της μόλυνσης οι Αρχές έριξαν εκατοντάδες τόνους ασβέστη στο ποτάμι Μαρκάλ όπου έχουν χυθεί ποσότητες λάσπης.
Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ούρμπαν ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει για τη συνέχιση λειτουργία τους εργοστασίου της MAL Zrt μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η διαρροή οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος διευκρίνισε και όχι σε φυσικά αίτια: αρχικά θεωρήθηκε ότι οι συνεχείς βροχές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν το σπάσιμο του φράγματος.
Η τοξική λάσπη, υποπροϊόν της επεξεργασίας αλουμινίου, περιέχει βαρέα μέταλλα και μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα ακόμα και πάνω από τα ρούχα. Τα εγκαύματα ίσως κάνουν μέρες να εμφανιστούν, ακόμα και να μοιάζουν αρχικά με επιπόλαια τραύματα.
Παραταύτα, περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο προβλήματος από το εργοστάσιο ήδη από το 2003, αναφέρει το Associated Press. Υπολόγιζαν μάλιστα τα τότε συσσωρευμένα απόβλητα σε 30 εκατομμύρια τόνους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: