Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Οι ανοιχτές πληγές της Στροφυλιάς

Το Κοτύχι κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή απ’ τη διάβρωση της λουρονησίδας του, τα λατομεία Αράξου συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως το τέλος του 2014, με τις ευλογίες (και σχετική τροπολογία) του κατά τα άλλα υπουργού Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου, οι λαθροκυνηγοί και οι λαθροϋλοτόμοι δρουν ανενόχλητοι Σαββατοκύριακα και αργίες.

Κατά τα λοιπά, πυκνώνουν οι παρεμβάσεις φορέων και προσώπων για τη «μεταφορά» των Σαμαρέικων στο νομό Ηλείας, προκειμένου να είναι ευκολότερη η διεκδίκηση των καταπατημένων και εκχερσωμένων εκτάσεων από ιδιώτες.
Όλα αυτά στην ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ(!!!) περιοχή του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς. Η ΟΙΚΙΠΑ (Οικολογική Κίνηση Πατρών) παρά τις πιέσεις, ενίοτε και ΑΠΕΙΛΕΣ που δέχεται θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προάσπιση των δημοσίων αγαθών.
Μοναδική εξαίρεση στη μαυρίλα της οικολογικής (και όχι μόνο) επικαιρότητας, η αναγέννηση των καμένων δέντρων στο Γιανισκάρι. Αρκεί να τηρηθεί με ευλάβεια η απαγόρευση της βόσκησης. Χλωμό το βλέπουμε…
Τα παραπάνω καταγράφονται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της μηνιαίας οικολογικής εφημερίδας «εν αιθρία» (τεύχος Νοεμβρίου) που εκδίδει η ΟΙΚΙΠΑ και περιγράφουν μια κατάσταση που δεν συνάδει με προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο.
Πολύ σοβαρές είναι οι καταγγελίες της ΟΙΚΙΠΑ για πιέσεις αλλά και απειλές κατά της ζωής των μελών της, με αφορμή τις παρεμβάσεις της οργάνωσης για την προστασία των καταπατημένων εκτάσεων της Στροφυλιάς στη θέση «Σαμαρέικα» Το παραπάνω ιδιαίτερα σοβαρό θέμα η ΟΙΚΙΠΑ απέφυγε να το δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα ενημερώνοντας μόνο τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές.
Απειλές όμως δεν δέχονται μόνο τα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ αλλά και οι επόπτες του Φορέα Διαχείρισης υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς που περιπολούν καθημερινά στον υγροβιότοπο, από λαθροκυνηγούς της περιοχής, οι οποίοι δεν δίστασαν ακόμη και να στήσουν μπλόκο στους επόπτες στις 28 Οκτωβρίου στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, και τελικά φυγαδεύτηκαν από κάτοικο της περιοχής από άλλο δρόμο, για να γλυτώσουν τα χειρότερα.
Σοβαρό είναι επίσης και το πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας στο δάσος της Στροφυλιάς, αφού οι Δασοφύλακες της περιοχής δεν εργάζονται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει φύλαξη. Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος το Δ.Σ του Φορέα ζήτησε από το Δασαρχείο Πατρών την άμεση διακοπή της ξύλευσης στο δάσος η οποία λήγει κανονικά στις 30 Νοεμβρίου.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: