Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ανακάλυψαν τη «μοναδική» ορχιδέα που ανθίζει τη νύχτα

Tο Bulbophyllum nocturnum φαίνεται πως επικονιάζεται από σκνίπες και ζει μόνο για μια νύχτα.
Μπροστά σε ένα μοναδικό φυτό βρέθηκε Ολλανδός βοτανολόγος κατά τη διάρκεια εξερευνητικής αποστολής σε νησί, ανοιχτά των ακτών της Παπούα Νέας Γουινέας. Βρήκε τη μόνη, όπως λέει, ορχιδέα που «ξετυλίγει» τα πέταλά της τη νύχτα και χάνει τα άνθη της την ημέρα.

«Ήταν τόσο απρόσμενο γιατί υπάρχουν πάρα πολλά είδη ορχιδέας, όμως δεν γνωρίζουμε κανένα που να επικονιάζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει ο Αντρέ Σούτεμαν, ο ένας εκ των δύο συντακτών της έκθεσης γύρω από το νέο είδος, η οποία δημοσιεύεται στο Botanical Journal of the Linnean Society. «Ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτος ο εντοπισμός μιας τέτοιας ορχιδέας μετά από τόσα χρόνια ερευνών».
Σύμφωνα με το Σούτεμαν και τον Εντ ντε Φόγκελ, ο οποίος ανακάλυψε το φυτό, το Bulbophyllum nocturnum φαίνεται πως επικονιάζεται από σκνίπες και ζει μόνο για μια νύχτα. Ο ερευνητής επισκέφθηκε το νησί της Νέας Βρετανίας και συνέλεξε φυτά από δέντρα, τα οποία στη συνέχεια καλλιέργησε στο Βοτανικό Κήπο του Λάιντεν. Ο Φόγκελ βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν, καλλιεργώντας τις ορχιδέες, πρόσεξε ότι ναι μεν εμφανίζονταν μπουμπούκια, όμως αντί να ανοίξουν αποκαλύπτοντας τα πετάλια τους, τελικά μαραίνονταν και πέθαιναν.
Δεν του πήρε πολύ καιρό να καταλάβει τι συνέβαινε: πήρε ένα από τα φυτά στο σπίτι του και ένα βράδυ, γύρω στις 10, είδε τα άνθη της ορχιδέας να ανοίγουν και να κλείνουν ξανά λίγο μετά την αυγή. Κάτι τέτοιο παρατηρείται σε λίγα είδη φυτών, ενώ αυτή πιστεύεται πως είναι η μοναδική από τα 25.000 είδη ορχιδέας με αυτήν την ιδιότητα. Πολλές επικονιάζονται από νυκτόβια έντομα, όμως τα άνθη τους παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο Σούτεμαν παραδέχεται ότι ο ίδιος και ο συνάδελφός του δεν έχουν κατανοήσει γιατί το B. nocturnum ανέπτυξε αυτή τη συμπεριφορά. «Πιστεύουμε ότι τα συγγενή είδη επικονιάζονται από μικροσκοπικές μύγες, οι οποίες νομίζουν ότι επισκέπτονται μύκητες», εξηγεί. Λέει ότι κατά πάσα πιθανότητα, η συγκεκριμένη ορχιδέα αναδίδει κάποια οσμή «μη αντιληπτή στους ανθρώπους, με την οποία ελκύει έντομα από απόσταση».
Δυστυχώς, όπως συμβαίνει με πολλά άλλα είδη, είναι πιθανό να μην προλάβει να αποκαλύψει όλα του τα μυστικά, καθώς στην τοποθεσία όπου εντοπίστηκε, υλοτόμοι δουλεύουν πυρετωδώς... «Ο συνάδελφός μου που ανακάλυψε την ορχιδέα πήρε άδεια από την εταιρία υλοτομίας να μπει στην περιοχή. Του έδωσαν ακόμη και αυτοκίνητο γιατί συνειδητοποίησαν ότι θα ήταν κρίμα να κόψουν τα δέντρα και να καταστρέψουν τις ορχιδέες», λέει ο Σούτεμαν απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στις τοπικές αρχές να μην δίνουν ανεξέλεγκτα άδειες για την εκμετάλλευση παρθένων περιοχών.
Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: