Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Το πρώτο ηλιακό νησιωτικό σύμπλεγμα

Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Τοκελάου, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Τοκελάου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι το πρώτο έδαφος που καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από τον ήλιο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Η εξέλιξη έχει περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς πλέον οι απομακρυσμένες ατόλλες δεν θα εξαρτώνται από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων για την τροφοδότηση γεννητριών.
«Το Πρόγραμμα Ανανεώσιμης Ενέργειας του Τοκελάου αποτελεί παγκόσμια πρωτιά καθώς οι τρεις κεντρικές ατόλλες έχουν πλέον τόσο ηλιακό δυναμικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε ο Μάρεϊ Μακάλι, υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, στην οποία υπάγονται διοικητικά οι νήσοι.
«Μέχρι σήμερα, το Τοκελάου εξαρτιόταν σε ποσοστό 100% από το ντίζελ για την παραγωγή ηλεκτρισμού, κάτι που είχε βαρύ οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος».
Η κατασκευή του δικτύου φωτοβολταϊκών στις ατόλλες, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Χαβάης και έχουν σχεδόν 1.500 κατοίκους, στοίχισε περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια. Το οικονομικό όφελος υπολογίζεται σε περίπου 1 εκατομμύριο το χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για την εισαγωγή πετρελαίου σε κάποια απομονωμένα κράτη και περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού φθάνουν έως και το 30% του εθνικού τους εισοδήματος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του πρότζεκτ Μάικ Μπάσετ - Σμιθ, η επένδυση «έχει τεράστια σημασία για τη συνεχιζόμενη ευημερία» των πολιτών του Τοκελάου, καθώς θα επιτρέψει στη διοίκηση να διοχετεύσει τα χρήματα που θα εξοικονομήσει μακροπρόθεσμα σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
«Πολλά έθνη του Ειρηνικού αγωνίζονται να δώσουν στους πολίτες τους πρόσβαση στον ηλεκτρισμό και, ακόμη κι όταν τα καταφέρνουν, η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτό ηλεκτρισμό αποτελεί επιπρόσθετη πρόκληση», δήλωσε ο Μπάσετ - Σμιθ.
Το παράδειγμα του Τοκελάου σκοπεύουν να ακολουθήσουν έως το 2020 τα νησιωτικά κράτη Σαμόα και Τουβαλού, ενώ και οι αρχές των Νήσων Κουκ και της Τόγκα εξετάζουν τη στροφή στην ηλιακή και αιολική ενέργεια σε συνεργασία με τη Νέα Ζηλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: