Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΗΠΑ: O στρατός να προετοιμαστεί για «κλιματικές εκπλήξεις»

Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ύπουλο εχθρό, που δεν είναι άλλος από την κλιματική αλλαγή. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί το συμπέρασμα έκθεσης της Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών (NRC), η οποία καλεί το Πεντάγωνο να βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς «κλιματικές εκπλήξεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις προσπάθειές του να διαφυλάξει το μέλλον της χώρας.

Στην έκθεσή της, η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό της CIA και άλλων υπηρεσιών πληροφοριών, η NRC προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται.
Μέσα στα επόμενα χρόνια, διάφορα συμβάντα που μπορεί να μη σχετίζονται άμεσα αλλά επιτείνονται εξαιτίας της, θα ασκήσουν πρωτόγνωρες πιέσεις στο στρατό. Εντοπίζει επίσης πιθανές ζώνες κινδύνου, όπως είναι η υποσαχάριος Αφρική.
Καλεί τις υπηρεσίες ασφαλείας να προετοιμάζονται για φυσικές καταστροφές, επιδημίες, ξηρασίες, για την άνοδο της στάθμης των υδάτων και για το ενδεχόμενο όλο και συχνότερων, απρόβλεπτων κρίσεων στα αποθέματα νερού, στις αγορές τροφίμων, στα συστήματα δημόσιας υγείας και στην ενεργειακή εφοδιαστική αλυσίδα.
«Δεν είμαστε τόσο προετοιμασμένοι όσο θα έπρεπε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να το θέσω», λέει στη «Φωνή της Αμερικής» ο βασικός συντάκτης της έκθεσης Τζον Στάινμπρουνερ, από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. «Δεν είναι ότι είμαστε εντελώς ανέτοιμοι ή ότι δεν παρακολουθούμε την κατάσταση, όμως η προσπάθεια δεν είναι τόσο οργανωμένη ή προχωρημένη όσο θα έπρεπε».
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Στάινμπρουνερ, οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας θα πρέπει να είναι έτοιμες για ακραία καιρικά φαινόμενα σε περιπτώσεις, στις οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αποσταθεροποίηση χωρών ή περιοχών σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύει ότι τα αναπτυγμένα κράτη θα πρέπει να είναι έτοιμα να αποτρέψουν ή να διαχειριστούν ανθρωπιστικές καταστροφές, π.χ. σε περιοχές της Αφρικής ή της Νότιας Ασίας, όπου εκτεταμένες πλημμύρες ή ξηρασίες μπορούν να πυροδοτήσουν μεταναστευτικά κύματα ή εμφύλιες συρράξεις.
Στην έκθεση της NRC γίνεται λόγος για την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας με στόχο τη συλλογή δεδομένων για το κλίμα. Η παρότρυνση δεν είναι και τόσο ασαφής ή αόριστη καθώς, όπως σημειώνει ο Στάινμπρουνερ, το Πακιστάν και η Ινδία αρνούνται να παράσχουν στις ΗΠΑ δεδομένα, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις βροχοπτώσεις.
Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: