Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ενδεχόμενη καθυστέρηση στη συμφωνία για το κλίμα «θα κοστίσει τρισεκατομμύρια»

Εκτίμηση της ΙΕΑ

Χωρίς συμφωνία για το κλίμα, το κόστος των ορυκτών καυσίμων θα έχει διπλασιαστεί έως το 2030
Λονδίνο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Αν η διεθνής κοινότητα αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία για το κλίμα στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, το κόστος για την μείωση των εκπομπών άνθρακα θα αυξάνεται κατά 500 δισ. δολάρια για κάθε χρόνο καθυστέρησης, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

«Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε συμφωνία στην Κοπεγχάγη» δήλωσε στο Reuters o εκτελεστικός διευθυντής της ΙΑΕ, Νομπούο Τανάκα, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας, World Energy Outlook.

Το ενδεχόμενο εκτίναξης του κόστους είναι πια ορατό, καθώς την περασμένη εβδομάδα διαπραγματευτές αρκετών ανεπτυγμένων χωρών εκτίμησαν ότι θα περάσουν έξι έως 12 μήνες μετά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης μέχρι να υπάρξει οριστική συμφωνία.

Η ΙΕΑ, σύμβουλος 28 βιομηχανικών χωρών σε θέματα Ενέργειας, προειδοποιεί ότι με κάθε χρόνο καθυστέρησης μετά το 2010 το κόστος θα αυξάνεται κατά μισό τρισ. δολάρια.

Το ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί στα 10,5 τρισ. δολάρια που θα απαιτηθούν το διάστημα 2010-2030 προκειμένου η αύξηση της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα.

Περίπου τα μισά από αυτά τα χρήμτα (4.700 δισεκατομμύρια) θα πρέπει να επενδυθούν στις μεταφορές, και τα υπόλοιπα να μοιραστούν στην οικοδομική δραστηριότητα (2.500 δισεκατομμύρια), τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής (1.700 δισεκατομμύρια) ή τα βιοκαύσιμα, επισημαίνει η ΙΑΕ.

Η Υπηρεσία προειδοποιεί ακόμα ότι, χωρίς μια νέα διεθνή συμφωνία για το κλίμα, η οποία θα αποθάρρυνε τη χρήση ορυκτών καυσίμων, το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα έχει διπλασιαστεί έως το 2030.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: