Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Βρετανία: Κώδωνας κινδύνου για τη νανοτεχνολογία στα τρόφιμα


Έντονη κριτική ασκεί στο βρετανικό κλάδο τροφίμων η Επιτροπή Επιστημών και Τεχνολογίας της Βουλής των Λόρδων για μυστικοπάθεια όσον αφορά στη χρήση της νανοτεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον λόρδο Κρεμπς, πρόεδρο της επιτροπής, οι κίνδυνοι που επιφυλάσσει η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας δεν είναι ακόμη γνωστοί, καθώς υπάρχει ένα «κενό γνώσης».
Στην έκθεσή της με τίτλο «Nanotechnologies and Food» (Νανοτεχνολογίες και Τρόφιμα), η επιτροπή προτείνει τη σύσταση ενός δημόσιου μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται οι εταιρείες που κάνουν χρήση νανοτεχνολογίας στην παρασκευή των τροφίμων ή στην συσκευασία τους.
Στον κλάδο των τροφίμων, η νανοτεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της γεύσης ή ακόμη και για μείωση των λιπαρών στις τροφές ούτως ώστε να είναι πιο υγιεινές.
Παρότι η νανοτεχνολογία χρησιμοποιείται πλέον ευρέως, το τοπίο εξακολουθεί να θεωρείται «θολό», καθώς απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να διερευνηθούν τυχόν επιπτώσεις για την ασφάλεια και την υγεία που προκύπτουν από την εφαρμογή της.
Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: