Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Προσδιορίστηκε το γονιδίωμα της μηλιάς, ξαδέλφης πολλών άλλων φυτών

Tο φρούτο ξεφλουδίζεται

Περίπου 7.500 ποικιλίες μήλου καλλιεργούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο
Περίπου 7.500 ποικιλίες μήλου καλλιεργούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Πιο γευστικά, ζουμερά και ανθεκτικά μήλα υπόσχεται η γενετική αλληλουχία της ποικιλίας «Γκόλντεν Ντελίσιους» της μηλιάς. Δεδομένου όμως ότι τα μήλα συγγενεύουν γενετικά με πολλά άλλα φρούτα, η τελευταία έρευνα θα μπορούσε να αποφέρει ευρύτερα οφέλη στη γεωργία.
Το γονιδίωμα της μηλιάς αποτελείται από 600 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων (τα "γράμματα"¨στο αλφάβητο του DNA), τα οποία είναι μοιρασμένα σε 17 χρωμοσώματα, αναφέρει στο Nature Genetics ερευνητική ομάδα με τη συμμετοχή 13 ινστιτούτων σε πέντε χώρες.
H μηλιά, με την επιστημονική ονομασία Malus domestica, ανήκει στην οικογένεια Rosaceae που περιλαμβάνει το ένα τρίτο των ανθοφόρων φυτών. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν μεταξύ άλλων η τριανταφυλλιά, η αχλαδιά, η ροδακινιά, η φραουλιά και η σμεουριά.
Αυτό σημαίνει ότι η γενετική πληροφορία για τις μηλιές θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για πολλές ακόμα καλλιέργειες.

Τα μήλα των δεινοσαύρων
Υπάρχουν βέβαια και διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα είδη. Η μηλιά και η αχλαδιά έχουν 17 χρωμοσώματα, ενώ τα υπόλοιπα έχουν μεταξύ επτά και εννέα χρωμοσωμάτων.
«Διπλασιάζοντας σχεδόν το σύνολο του γονιδιώματός τους, οι μηλιές έχουν σήμερα πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά καρπού σε σχέση με άλλα συγγενικά φυτά όπως οι ροδακινιές, οι σμεουριές και οι φραουλιές» δήλωσε στο AFP η Σου Γκάρντινερ, ερευνήτρια του νεοζηλανδικού Ινστιτούτου Έρευνας Φυτών και Τροφίμων, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι προκαταρκτικές γενετικές συγκρίσεις ανάμεσα σε αυτά τα συγγενικά είδη δείχνουν μάλιστα ότι ο τελευταίος κοινός τους πρόγονος έζησε πριν από 50 έως 65 εκατομμύρια χρόνια, λίγο μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Τα γονιδιώματα των καλλιεργούμενων φυτών εκτιμάται ότι θα προσφέρουν πολύτιμη συνδρομή για τη διατροφική ασφάλεια του πλανήτη -η μελέτη των γονιδίων τους διευκολύνει τη δημιουργία νέων ποικιλιών όχι μόνο με μεθόδους γενετικής μηχανικής, αλλά και με την παραδοσιακή μέθοδο των διασταυρώσεων.
Η τελευταία έρευνα έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της γενετικής αλληλουχίας του σιταριού.
H μηλιά κατάγεται πιθανώς από την ανατολική Τουρκία και δεν αποκλείεται να ήταν το πρώτο καλλιεργούμενο δέντρο.
Η ποικιλία Γκόλντεν Ντελίσιους είναι μία από τις περίπου 7.500 ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: