Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Σαλιγκάρια καταβροχθίζονται και επιβιώνουν


Φανταστείτε, λίγες ώρες αφού καταβροχθίσατε το λαχταριστό κρητικό χοχλιό, να τον «συναντάτε» ξανά, σώο και αβλαβή στην τουαλέτα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στα πουλιά που τρώνε σαλιγκάρια, όπως καταδεικνύουν τα συμπεράσματα μελέτης του ιαπωνικού Πανεπιστημίου του Τοχόκου, τα οποία δημοσιεύονται στο Journal of Biogeography.

Οι ερευνητές μελέτησαν το ιαπωνικό λευκόφθαλμο, ένα είδος πτηνού που τρέφεται με μικροσκοπικά χερσαία σαλιγκάρια του είδους Tornatellides boeningi. Διαπίστωσαν ότι το 15% των σαλιγκαριών επέζησαν της διαδικασίας της πέψης, αφού τα βρήκαν ζωντανά στα περιττώματα των πτηνών. Μάλιστα ένα από αυτά τα σαλιγκάρια γέννησε τα μικρά του αμέσως μετά το τέλος του «ταξιδιού» του.
«Μας εξέπληξε το υψηλό ποσοστό - περίπου 15%- των σαλιγκαριών που παρέμειναν ζωντανά αφότου πέρασαν από το έντερο των πουλιών», λέει ο ερευνητής Σινιτσίρο Ουάντα. «Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα πτηνά μπορούν πράγματι να μεταφέρουν ζωντανό στο έντερό τους έναν αξιοσημείωτο αριθμό μικρών χερσαίων σαλιγκαριών».
Παλαιότερες μελέτες είχαν αποκαλύψει ότι και σαλιγκάρια των λιμνών μπορούν να επιβιώσουν της πέψης τους από ψάρια, όμως τα συμπεράσματα αυτά είναι τα πρώτα που αφορούν τα χερσαία σαλιγκάρια. Παρότι η... καλή τους τύχη είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στο μικροσκοπικό τους μέγεθος, ο Ουάντα τονίζει πως οι έρευνες θα πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο διαθέτουν και άλλες ιδιότητες που τα βοηθούν να επιβιώσουν.
Για τους επιστήμονες, αυτό το εύρημα ενδέχεται να σημαίνει ότι τα πτηνά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο, με τον οποίο εξαπλώνονται οι πληθυσμοί των σαλιγκαριών. Είναι γνωστό εξάλλου, ότι κάπως έτσι, από πτηνά που τρέφονται με φρούτα, διασπείρονται και οι σπόροι των φυτών.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: