Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις και την άρδευση στην περιοχή της Κορώνειας

Σύσκεψη των αρμόδιων φορέων


Motionteam
Εδώ και χρόνια η πολύπαθη Κορώνεια έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Ο περιορισμός των παράνομων γεωτρήσεων και η εξοικονόμηση νερού από την άρδευση, ώστε να μην εξαντλείται ο υδροφόρος ορίζοντας, θα είναι πιθανώς τα επόμενα μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας.

Το θέμα της Κορώνειας ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία της υπουργού Κ.Μπατζελή, της υπουργού Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη, της ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λιώνη, του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Π.Ψωμιάδη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων θα πρέπει να έχουν άμεσο χαρακτήρα, ώστε να αποφευχθεί η καταδίκη από την ΕΕ.

Σε πρώτη φάση συμφωνήθηκε να υπάρξει κοινή δράση με ένα στοχευμένο «πακέτο» παρεμβάσεων, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός και η χρήση των παράνομων γεωτρήσεων, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στο ρόλο των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας και τηης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τον έλεγχο της κατανάλωσης νερού μέσω γεωτρήσεων για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών -περίπου 70.000 στρέμματα.

Εξετάστηκαν επίσης:

-η σύνδεση της Ενιαίας Ενίσχυσης με το πιστοποιητικό πολλαπλής συμμόρφωσης που θα κατατίθεται στην αίτηση ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) των παραγωγών,

-η εκτέλεση αγροπεριβαλλοντικών έργων στην περιοχή της Κορώνειας με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης νερού σε ορισμένες ζώνες κατά 25%,

-η σύνταξη μελέτης για την επιμόλυνση των τροφίμων από το υφιστάμενο καθεστώς άρδευσης όπως αυτή εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Ασωπού ποταμού.

Αποφασίστηκε, τέλος, να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη τις επόμενες ημέρες όπου και θα οριστικοποιηθούν οι δράσεις και οι παρεμβάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων, ΥπΑΑΤ και ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: