Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στις επενδύσεις για την πράσινη ενέργεια


Η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά το 2009 τις ΗΠΑ στις επενδύσεις σε μορφές ενέργειας με χαμηλή έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, όπως η αιολική και η ηλιακή, σύμφωνα με έρευνα της Pew Charitable Trusts που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη.
Το 2009 η Κίνα επένδυσε 34,6 δις δολάρια στην λεγόμενη "καθαρή", ή "πράσινη", ενέργεια, έναντι 18,6 δις δολαρίων που επένδυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρεται στην έρευνα, η οποία τιτλοφορείται "Ποιος Κερδίζει στην Κούρσα για την Καθαρή Ενέργεια;".
Σύμφωνα με την Φίλις Κατίνο, διευθύντρια της Εκστρατείας για την Αποτροπή της Θέρμανσης του Πλανήτη του Pew Environment Group, οι ΗΠΑ δεν έχουν εφαρμόσει "σθεναρές" εγχώριες πολιτικές προκειμένου να στηρίξουν την ανανεώσιμη ενέργεια. "Ανησυχώ ότι θα πέσουμε κι άλλο στη λίστα του χρόνου", δήλωσε. "Πρέπει πραγματικά να εγκρίνουμε πολιτικές".
Συνολικά, οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια μειώθηκαν κατά περίπου 6,6% το 2009, πέφτοντας στα 162 δις δολάρια διεθνώς, λόγω της ύφεσης, κατά την έρευνα. Προβλέπεται ότι οι επενδύσεις στο πεδίο θα αυξηθούν, φθάνοντας τα 200 δις το 2010.
[Η έρευνα είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση στο http://www.pewglobalwarming.org/cleanenergyeconomy/ ]
Η Κίνα έθεσε εθνικούς στόχους για την ανανεώσιμη ενέργεια. Σε αυτούς περιλαμβάνονται σχέδια για παραγωγή 30 γιγαβάτ από την αιολική ενέργεια και άλλων 30 από την βιομάζα ως το 2020. Ακόμη, όρισε συγκεκριμένες τιμές για την παραγωγή ενέργειας από αιολικές "φάρμες".
Πολιτικοί του Δημοκρατικού κόμματος ελπίζουν ότι θα προωθήσουν νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων στο πεδίο τον επόμενο μήνα, όπως την επιβολή φόρων σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και διυλιστήρια ως το 2012 και σε βιομηχανίες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα ως το 2016. Ωστόσο αυτά τα μέτρα αντιμετωπίζουν έντονη αντίθεση από πολλά μέλη του Κογκρέσου.
NAYTEMPORIKI

Δεν υπάρχουν σχόλια: