Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Υποχρεωτικός «θερμιδομετρητής» στο νομοσχέδιο Ομπάμα για την Υγεία

Στις αλυσίδες εστιατορίων

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται για τις θερμίδες πριν προχωρήσουν στην παραγγελία τους
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Πάνω από 200.000 αλυσίδες εστιατορίων στις ΗΠΑ θα υποχρεωθούν να αναγράφουν στα μενού τους το θερμιδικό περιεχόμενο κάθε πιάτου, προβλέπει διάταξη του ιστορικού νομοσχεδίου για την Υγεία που ψήφισε η κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο νέος νόμος κατά της επιδημίας παχυσαρκίας αφορά όλες τις αλυσίδες εστιατορίων με 20 ή περισσότερα καταστήματα. Εξουσιοδοτεί την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να θεσπίσει προδιαγραφές για τις σημάνσεις στους καταλόγους σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Στόχος είναι να μπορούν οι καταναλωτές να ενημερώνονται για τις θερμίδες των τροφίμων πριν προχωρήσουν στην παραγγελία τους. Πολλά εστιατόρια προσφέρουν ήδη στοιχεία για το θερμιδικό περιεχόμενο, συνήθως όμως τις αναγράφουν σε πίνακες στους χώρους υποδοχής, στα περιτυλίγματα των χάμπουργκερ ή απλώς στους δικτυακούς τόπους τους.

«Οι διατροφικές πληροφορίες [θα] βρίσκονται στον ίδιο τον κατάλογο δίπλα στο όνομα κάθε φαγητού, αντί σε κάποιο φυλλάδιο ή σε αφίσες με μικροσκοπικά γράμματα, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να τις βλέπουν όταν αποφασίζουν τι θα παραγγείλουν» σχολίασε ο γερουσιαστής Τομ Χάρκιν, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων, η οποία συνέταξε τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου.

Η διάταξη αφορά επίσης τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης σνακ, εξαιρεί όμως τα «πιάτα ημέρας» που εμφανίζονται εκτάκτως στα μενού των εστιατορίων.

Η FDA έχει τώρα προθεσμία ενός έτους για να θεσπίσει κανόνες και ποινές.

Όπως σχολίασε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, το μέτρο θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. «Τα ροφήματα καφέ μπορεί να ποικίλλουν από τις 20 θερμίδες έως τις 800 θερμίδες, και τα χάμπουργκερ μπορεί να ποικίλουν από τις 250 θερμίδες μέχρι πολύ πάνω από τις 1.000 θερμίδες» είπε.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο Journal of the American Dietetic Associations, οι θερμίδες που περιέχουν πολλά προϊόντα των ταχυφαγείων είναι συχνά αρκετά περισσότερες από ό,τι αναγράφεται στις συσκευασίες ή στους ενημερωτικούς πίνακες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: