Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η μεσογειακή διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης


Αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας στην προσπάθειά τους να μείνουν έγκυες έχουν οι γυναίκες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, ιδίως όταν βρίσκονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Ολλανδών επιστημόνων.

Η μελέτη, υπό την καθηγήτρια Ρεγκίνα Στίγκερς-Τόινισεν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος στο Ρότερνταμ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Fertility and Sterility». Από 161 ζευγάρια που έκαναν θεραπεία κατά της υπογονιμότητας, οι γυναίκες που ακολουθούσαν πιστά την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν τελικά έγκυες σε σχέση με όσες ακολουθούσαν διαφορετική διατροφή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ωστόσο, η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η ίδια η μεσογειακή δίαιτα αυξάνει τις πιθανότητες γονιμότητας, αλλά σαφώς παρέχει ενδείξεις ότι λειτουργεί ευνοϊκά στις προσπάθειες εγκυμοσύνης.

Εκτός από τη μεσογειακή διατροφή, οι ερευνητές αξιολόγησαν και τον πιθανό ρόλο που μπορεί να έχει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή η «δίαιτα συνειδητής υγείας», η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, δημητριακά, λαχανικά, όσπρια και ψάρια και «φτωχή» σε κρέας. Η μεσογειακή δίαιτα υπερίσχυσε και σε αυτή την περίπτωση, όσον αφορά την επιτυχία γονιμότητας.

Οι δύο αυτές δίαιτες έχουν αρκετές ομοιότητες, με τη διαφορά ότι η μεσογειακή δίαιτα φαίνεται να υπερτερεί, πιθανότατα λόγω της έμφασής της στο λάδι και γενικότερα στα φυτικά έλαια. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που περιέχονται σε αυτά τα έλαια, σύμφωνα με τους ολλανδούς ερευνητές, είναι

«πρόδρομες» ουσίες για τις προσταγλανδίνες –ουσίες σαν τις ορμόνες που εκκρίνει το σώμα και οι οποίες εμπλέκονται στον εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας, στην ωορρηξία και στη διατήρηση της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, στη διαδικασία της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν την μεσογειακή δίαιτα πιστά, έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6. Μια προηγούμενη μελέτη έχει διαπιστώσει ότι η χορήγηση βιταμίνης Β6 στις γυναίκες που δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες, αυξάνει τις πιθανότητες να συλλάβουν.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: