Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Διαρροή μεθανίου από την Αρκτική, νέα απειλή για το κλίμα

Δυσοίωνες φυσαλίδες

Φυσαλίδες μεθανίου αναβλύζουν σε ποτάμι της Σιβηρίας (από παλαιότερη έρευνα στην περιοχή)
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, αναβλύζουν με τη μορφή φυσσαλίδων από τον πυθμένα της Αρκτικής, προειδοποιεί μελέτη στο περιοδικό Science -αν η διαρροή ενταθεί, η παγκόσμια θέρμανση θα επιδεινωθεί σημαντικά.

Η μελέτη αφορά τα νερά στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Σιβηρίας, η οποία καλύπτει έκταση δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων στον πυθμένα του Αρκτικού Ωκεανού. Διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Νατάλια Σάκοβα του Πανεπιστημίου της Αλάσκα στο Φέαρμπανκς, μέτρησε τα επίπεδα του μεθανίου στα νερά και τον αέρα της περιοχής το διάστημα 2003-2008.

Η εκπομπή μεθανίου αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί -περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι σε ετήσια βάση, από τους περίπου 440 εκατομμύρια τόνους που απελευθερώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο.

Ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται χαμηλός, ωστόσο το μεθάνιο είναι 30 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου.

Κατά μέσο όρο, η συγκέντρωση του μεθανίου στην Αρκτική είναι σήμερα 1,85 μέρη ανά εκατομμύριο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 400.000 ετών, αναφέρει το Reuters.

Η απελευθέρωση έστω και ενός μικρού μέρους από το μεθάνιο της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Σιβηρίας «θα πυροδοτούσε μια απότομη κλιματική αλλαγή» γράφουν οι ερευνητές.

Διευκρινίζουν πάντως ότι παραμένει άγνωστο αν η διαρροή μεθανίου άρχισε πρόσφατα, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, ή συνεχίζεται από το τέλος της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πάντως ότι μεγάλες ποσότητες μεθανίου απελευθερώνονται όχι μόνο από το βυθό αλλά και από τα μονίμως παγωμένα εδάφη της αρκτικής τούνδρας, τα οποία έχουν πλέον αρχίσει να ξεπαγώνουν.

Το μεθάνιο σε αυτή την περίπτωση προέρχεται από την αποσύνθεση φυτικού υλικού μέσα στο έδαφος και παραμένει παγιδευμένο υπογείως λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: