Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Οι πιο «πράσινες» πόλεις του κόσμου

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010 15:50
Η πόλη Μάλμο είναι γνωστή για τα πάρκα της, αλλά και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, καθώς είναι μία από τις μεγαλύτερες σουηδικές πόλεις.

Άφθονες «πράσινες» υποσχέσεις δίνουν τελευταία οι τοπικοί και εθνικοί ηγέτες, οι οποίοι δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα της πόλης/χώρας τους στο περιβάλλον.

Κάποιες πόλεις κατάφεραν πράγματι να κάνουν άλματα στη κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης, αναρριχώμενες στην παγκόσμια κατάταξη των πιο πράσινων πόλεων της globalpost. Οι πέντε πόλεις που αναδείχθηκαν έως οι πιο «πράσινες» του πλανήτη δεν είναι αναγκαία οι πόλεις με το περισσότερο πράσινο, αλλά εκείνες που έχουν κάνει τα μεγαλύτερα βήματα για τη μείωση του αποτυπώματός τους στο περιβάλλον, αναφέρει το Reuters.

1. Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Η ισλανδική αυτή πόλη χρησιμοποιεί αποκλειστικά καθαρές μορφές ενέργειας, με κυριότερες τη γεωθερμία και τον υδροηλεκτρισμό. Για τις μετακινήσεις τους, οι πολίτες χρησιμοποιούν λεωφορεία υδρογόνου, και φιλοδοξούν να δουν την πόλη τους να «στέφεται» ως η πιο καθαρή ευρωπαϊκή πόλη.

2. Πόρτλαντ, Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών

Παρότι πολλές αμερικανικές πόλεις καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να «πρασινίσουν», το Πόρτλαντ είναι η πρώτη πόλη που επικεντρώθηκε στις εναλλακτικές μορφές μαζικών μεταφορών, όπως το τραμ ενώ έχει δημιουργήσει εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική πόλη που δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να ενθαρρύνει την οικοδόμηση κτηρίων από βιώσιμα υλικά.

3. Κουριτίμπα, Βραζιλία

Η βραζιλιάνικη πόλη εστιάζει στη χρήση πράσινων μεθόδων, όπως στο κούρεμα του γκαζόν στα πάρκα με τη βοήθεια… προβάτων! Γνωστή είναι, επίσης, η Κουριτίμπα για το σύστημα δημόσιων μεταφορών της, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα.

4. Μάλμο, Σουηδία

Πρόκειται για το διεθνές παράδειγμα αστικής πόλης που επικεντρώνεται στους χώρους πράσινου. Είναι γνωστή για τα πάρκα της, αλλά και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, καθώς είναι μία από τις μεγαλύτερες σουηδικές πόλεις. Οι φορείς, μαζί με τους κατοίκους, έχουν μεταμορφώσει τις γειτονιές, ενισχύοντας το «περιβαλλοντικά φιλικό» προφίλ της πόλης.

5. Βανκούβερ, Καναδάς

Αίσθηση προκάλεσαν οι προσπάθειες του Βανκούβερ να διοργανώσει τους πρώτους βιώσιμους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες . Οι καθημερινές προσπάθειες των κατοίκων και των πολιτικών φορέων ήταν, ωστόσο, αυτές που ανέδειξαν την καναδική πόλη στην κορυφή της κατάταξης. Σε ποσοστό 90%, το Βανκούβερ τροφοδοτείται από τον υδροηλεκτρισμό. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και οι εγκαταστάσεις ενέργειας από τα κύματα και την παλίρροια εξασφαλίζουν ένα «πράσινο» μέλλον τους κατοίκους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: