Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Η σοκολάτα μειώνει την αρτηριακή πίεση του αίματος



health.in.gr

Λονδίνο: Ένα κομμάτι σοκολάτα τη μέρα μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μισή ώρα καθημερινή σωματική άσκηση, όσον αφορά τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης του αίματος, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή έρευνα.

Η μελέτη της Δρ Κάριν Ριντ του Πανεπιστημίου της Αδελαϊδας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε όσους πάσχουν από υπέρταση, η σοκολάτα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου μέχρι και 20% μέσα σε μια πενταετία.

Η σοκολάτα -ειδικά η μαύρη- περιέχει φλαβονοειδή, χημικές ουσίες που με φυσικό τρόπο διευρύνουν το αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνουν έτσι τη ροή του αίματος, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση του.

«Δεν είναι ανάγκη να παίρνει κανείς πάντα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν και τροφές που βοηθάνε σε αυτό», δήλωσε η Δρ Ριντ.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από υπέρταση και εκτιμάται ότι οι μισοί από αυτούς δεν το ξέρουν, καθώς ποτέ δεν είχαν τη σχετική ιατρική διάγνωση. Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους με υπέρταση δεν μπορεί να ελέγξει την πάθηση με φάρμακα, παρουσιάζοντας έτσι μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η αυστραλιανή μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μέχρι 5% σε όσους έχουν υπέρταση, ενώ δεν επηρεάζει όσους έχουν φυσιολογική πίεση και έτσι δεν προκαλεί υπόταση.

Όπως είπαν οι ερευνητές, θα χρειαστούν κι άλλες έρευνες για να καθοριστεί η ιδανική ποσότητα σοκολάτας, που επιφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ωφέλεια για την υγεία μπορεί να υπάρξει από ένα κομματάκι (έξι γραμμάρια) τη μέρα μέχρι μια ολόκληρη σοκολάτα (100 γραμμάρια).

Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν σε μόνιμη βάση συστολική πίεση πάνω από 140 mm Hg ή διαστολική πάνω από 90 mm Hg. Η φυσιολογική πίεση είναι περίπου 90/60 mm Hg.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα ρίχνει γύρω στις 5 μονάδες τη συστολική πίεση, πράγμα που ισοδυναμεί με το αποτέλεσμα το οποίο έχει μισή ώρα σωματικής άσκησης μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, κολύμπι κ.α.).

Μια άλλη έρευνα, που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα φέτος, είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια σοκολάτα την εβδομάδα, έχουν 22% μικρότερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Από την άλλη πάντως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλες πιθανές αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση σοκολάτας, όπως η παχυσαρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: