Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Στο Κατάκολο, εξοχικά και βίλες παίρνουν τη θέση των πεύκων

Εριξαν στα δέντρα δηλητήριο, για να «αδειάσουν» το δάσος

Του Σπυρου Καραλη

Το βουνό στο Κατάκολο, ένα από τα ελάχιστα πια «ζωντανά» δάση της Ηλείας, απειλείται σοβαρά όχι από εμπρηστές, αλλά από οφθαλμοφανείς αυθαιρεσίες που εάν δεν ανασχεθούν άμεσα, θα πλήξουν οριστικά (και εκεί) το φυσικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, πρόσφατα στην κορυφογραμμή έκανε την εμφάνισή της υπερμεγέθης τριώροφη οικοδομή για να στεγάσει στο μέλλον ξενοδοχειακή μονάδα, ενώ ακολούθησαν τρεις ακόμα αιτήσεις για κατασκευή παρόμοιων κτιριακών συγκροτημάτων στο βουνό. Η συγκεκριμένη οικοδομή, που με τον όγκο της κυριαρχεί στην καταπράσινη πλαγιά, στάθηκε αφορμή για να αναδειχθεί σειρά παρατυπιών που χρόνια τώρα συντελούνται ιδιαίτερα στην πίσω πλευρά του βουνού, τη μη θεατή στον επισκέπτη…

Πισίνες και κεραίες

Ενώ, λοιπόν, το σύνολο του βουνού έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιοχή ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, καθώς εκεί βρίσκεται η αρχαία Φειά, χαράσσονται και σχεδιάζονται δρόμοι εις βάρος του πρασίνου, γίνονται περιφράξεις δασικών τμημάτων με την ανοχή κάποιων, ξεφυτρώνουν «βιολογικοί ελαιώνες» με πισίνα και κεραία κινητής τηλεφωνίας και, φυσικά, διάφορα κτίσματα. Απέναντι στη συντελούμενη καταστροφή του φυσικού τοπίου, τα στόματα στην Ηλεία παραμένουν κλειστά – υπό τον φόβο αντιποίνων, ψιθυρίζουν πολλοί. Είναι πρόσφατη η άγρια επίθεση που δέχθηκε ο ανταποκριτής της «Ελευθεροτυπίας», Μάκης Νοδάρος, από αγνώστους επειδή δημοσιεύματά του ενοχλούσαν. Η κατάσταση είναι ήδη εκτός ελέγχου καθώς το βουνό έχει ήδη υποστεί τεμαχισμό, αγροτεμάχια και οικόπεδα πωλούνται, η άναρχη δόμηση επελαύνει, η άλλοτε πλούσια βλάστηση μετατρέπεται σταδιακά σε ελαιόδενδρα ενώ ολόκληρες εκτάσεις πρασίνου αποψιλώνονται με διάφορα προσχήματα ώστε να χτιστούν σπίτια και εξοχικά. Και τα ερωτήματα είναι πολλά.

- Γιατί ανοίγονται δρόμοι 8–10 μέτρων στο δάσος;
- Γιατί, όταν κόπηκαν δένδρα με τη δικαιολογία της πυροπροστασίας, τα πέταξαν δίπλα στους δρόμους δημιουργώντας τεράστιες στίβες ξεραμένων κλαδιών/δέντρων που ένα τσιγάρο μπορεί να τα μετατρέψει σε φλεγόμενες μπάλες;
- Οι ζώνες πυροπροστασίας, με τι περιβαλλοντικές προδιαγραφές και μελέτες έγιναν;
- Η περιοχή Γερμανικά, όπου έχτισαν Γερμανοί, σε ποιον ανήκε και πώς πωλήθηκαν τόσα στρέμματα;
- Τι ιδιοκτησιακό καθεστώς υπάρχει, ποιος έχει τα στρέμματα και τα πουλάει;

Ο δασάρχης Πύργου, Παν. Κορισιάνος, σε συνομιλία με την «Κ» αρνείται κάθε παρανομία, σημειώνοντας ότι όλες οι οικοδομικές δραστηριότητες είναι νόμιμες και για τις όποιες αυθαιρεσίες έχουν κατατεθεί μηνύσεις. «Εμείς εδώ έχουμε δημοκρατία…», λέει αποφθεγματικά στην «Κ».

Καυστική ποτάσα
Οι τρόποι που χρησιμοποιούνται για να «αδειάσουν» το δάσος από τα πεύκα και στη συνέχεια να κτίσουν, ομολογουμένως εκπλήσσει δυσάρεστα, κι αν ο επισκέπτης παρατηρήσει ανάμεσα στο καταπράσινο δάσος να ξεπροβάλλουν ξερά πεύκα, η αιτία δεν είναι κάποια ασθένεια που προσβάλλει τα δένδρα. Πριν από έναν μήνα, δασοπόνος πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα διότι παρατήρησε ότι υπήρχαν πεύκα τα οποία είχαν αρχίσει να ξεραίνονται. Μετά τον απαιτούμενο έλεγχο διαπίστωσε ότι κάποιοι είχαν χαρακώσει τους κορμούς των δέντρων και είχαν ρίξει καυστική ποτάσα(!) ώστε να νεκρωθούν. Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης διεξάγεται έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και ήδη έχει συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων για δολιοφθορά. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε το δάσος», δηλώνει στην «Κ» ο δήμαρχος Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος. «Εχουμε ήδη ζητήσει την παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για να ανακληθεί ο τρίτος όροφος του ξενοδοχείου που κατασκευάζεται στην κορυφογραμμή», λέει, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του όταν θέτουμε υπόψη του τις λοιπές αυθαιρεσίες που εξελίσσονται στο βουνό στο Κατάκολο, όπως τις απαθανάτισε και ο φωτογραφικός φακός της «Κ».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: