Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειες


Λίγες μέρες πριν την ανάληψη καθηκόντων από το νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α το κόμμα των Δημοκρατικών παρουσίασε τις λεπτομέρειες του πλάνου των $825 εκατομμυρίων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη προεκλογική του εκστρατείαο ο Μπαρακ Ομπάμα είχε υποσχεθεί αύξηγη των κονδυλίων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης. Ο στόχος του ήταν όχι μόνο να πολεμήσει τη κλιματική αλλαγή αλλά και να πρωωθήσει «πράσινες» δουλειές σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αγορά εργασία των Η.Π.Α (π.χ κατασκευή φωτοβολταικών στοιχείων και κατασκευή βιοκλιματικών κτιρίων.). Δεδομένης της οικονομικής κρίσης μια τέτοια κίνηση θα συνεισέφερε στη σωτηρία της Αμερικάνικης οικονομίας και του «πλανήτη Γή». Επίσης στη προεκλογική του εκστρατεία είχε μιλήσει για τριπλασιασμό της ισχύος που παράγεται από πράσινες πηγές ενέργειας σε έναν ορίζοντα τριετίας.
Από το $825 εκατομμύρια, οι Δημοκράτες είπαν πως $54 εκατομμυρία θα πάνε στη κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με αυτό το τρόπο θα βελτιώνονταν η ενεργειακή αποτελεσματικότητα και θα εκσυγχρονίζονταν το απαρχαιωμένο ηλεκτρικό δίκτυο. Σε αυτό το πλαίσο προβλέφθηκαν και άλλα $20 εκατομμύρια για φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ανανεώσιμεων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική κ.α.) και οι οποίες δεν είναι ακόμα πλήρως ανταγωνιστικές απέναντι σε όσες δραστηριοποιούνται στο τομέα των ορυκτών καυσίμων.
Οι φοροελαφρύνσεις έρχονται στη καταλληλοτερη στιγμή λόγω του έντονου ανταγωνισμού του κλάδου και της οικονομικής κρίσης. Το ερώτημα όμως παραμένει σχετικά με την επάρκεια των μέτρων. Τη στιγμή που η παγκόσμια περιβαλλοντική κοινότητα ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο (πραγματικά?) πράσινο πρόεδρο των Η.Π.Α, η βιοημαχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πασχίζει να επιβιώσει. Ειδικά στο χώρο της ηλιακής ενέργειας τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης έχουν ήδη καταγραφεί. Τρεις παραγωγοί ηλιακών συστημάτων οι: OptiSolar, η Heliovolt και η SunEdison προχώρησαν σε δραματική μείωση των θέσεων εργασίας. Οι τιμές για ηλιακές οροφές έχουν επίσης σημειώσει μείωση της τάξης του 8%-10% από το περασμένο Οκτώβριο και είναι πιθανό πως θα συνεχίσουν να πέφτουν και αυτό το χρόνο. Ανάλογο κύμα απωλύσεων παρατηρείται και στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, έναν πολύ πιο ώριμο κλάδο. Μεγάλες εταιρίες όπως η Ισπανική Gamesa ανακοίνωσε μείωση του προσωπικού στο εργοστάσιό της στη Πενσυλβάνια.
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την αγορά τέτοιων συστημάτων καθώς με την αβεβαιότηα στη στεγαστική αγορά λίγοι καταναλωτές σκέφτονται τη προοπτική εγκατάστασης συστημάτων που αξιοποιούν την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια. Επίσης και στην Ευρώπη που ήταν κύρια αγορά για τις Αμερικάνικες εταιρίες παρατηρείται μείωση της ζήτησης και η New Energy Finance προβλέπει μια υπερτροφοδότηση της τάξης των 4 γιγαβάτ. Η πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης γύρω από το συγκεκριμένο θέμα παραμένει θολή και εντείνει την αβεβαιότητα στην Αμερικάνικη βιομηχανία.
Επομένως μεγάλο βάρος πέφτει στην ίδια την αγορά των Η.Π.Α παρά τα προβληματα που ήδη αναφέραμε. Η φοροελαφρύνσεις που προτάθηκαν είναι ένα πιθανό μέτρο αλλά μάλλον δεν είναι αρκετό. Ο λόγος είναι πως οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου έχουν πρόσφατα δημιουργηθεί και επομένως δεν έχουν ακόμη μεγάλα χρέη προς την εφορεία, ούτε και μεγάλο κύκλο εργασιών ώστε να χρειάζονται τις προτεινόμενες φοροελαφρύνσεις. Επίσης τις φοροελαφρύνσεις τέτοιων εταιριών τις εκμεταλλεύονταν μέχρι πρόσφατα μεγάλες όπως η Lehman Brothers κάτι που πλέον (λόγω των προβλημάτων της τραπεζικής αγοράς) δεν είναι πιθανό να γίνει. Επομένως αντί των απλών φοροελαφρύνσεων θα ήταν προτιμότερο να βρεθεί ένας τρόπος απο την νεοκλεγείσα κυβέρνηση για άμεση χρηματοδότηση αυτών των εταιριών.
Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως τα σχέδια που κατατίθενται από τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας θα μειωθούν κατά 50% σε σύγκριση με το 2008. Οι μετοχές της βιομηχανίας την επόμενη μέρα των ανακοινώσεων κατέρρευσαν κάτι που ήταν αναμενόμενο δεδομένου του έντονου ανταγωνισμού από τη Γερμανική Q-Cells και τη Κινεζική LDK-Solar Co Ltd. Δεδομένης της μικρής συνεισφοράς της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας στις ενεργειακές ανάγκες των Η.Π.Α (περίπου στο 1% η κάθε μία) το σχέδιο του Ομπάμα για τη στήριξη της αγοράς μοιάζει ανεπαρκές. Για να έχει νόημα κάθε πολιτική θα πρέπει να σχεδιαστεί η αύξηση του παραγόμενου ποσοστού κατά 1% από κάθε κλάδο, διαφορετικά οι τιμές των μετοχών του κλαδου θα παραμείνουν εξαιρετικά ευάλωτες με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η πρόσφατη ενεργειακή κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης και οι ωφέλειες που αποκομίζουν οι Η.Π.Α στο τομέα των ορυκτών καυσίμων δημιουργούν μεγαλύτερες ανησυχίες για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μένει να δούμε αν τα παραπάνω θα αποδειχτούν πράσινες ελπίδες (ή πράσινα άλογα).
(Πηγές: Reuters, Times Magazine, LSE Centre for Renewable energy)
Αναδημοσίευση από το http://www.anixneuseis.gr

1 σχόλιο:

Γ.Ανεστόπουλος είπε...

Κλιματική Κατάρρευση:

…….Γαία ή Άνθρωπος;

(Αύγουστος 2008)

- Η Αγγλική μετεωρολογική υπηρεσία μόλις ανακοίνωσε ότι στο επόμενο τετράμηνο θα επικρατήσει ψύχος ασυνήθιστο για την εποχή στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας.
- Ναι, καλά! Και οι Αμερικανοί του Πανεπιστημίου Κολούμπια βγήκαν από το άλλο ταμπούρι και πρόβλεψαν τα ακριβώς αντίθετα. Ότι το επόμενο τετράμηνο η θερμοκρασία θα χτυπήσει κόκκινο στην περιοχή.
- Και ποιο από τα δύο να πιστέψουμε;
- Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου που κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση. Πάντως ένας φίλος που τελείωσε την Εμποροπλοιάρχων μου είπε κάποτε πως ο καθηγητής τους στο μάθημα της Μετεωρολογίας τους έλεγε ότι : «…τόσο εσείς με το ένα εξάμηνο μάθημα Μετεωρολογίας όσο και κάποιος με Διδακτορικό στην επιστήμη έχετε τις ίδιες πιθανότητες να κάνετε σωστή ή λάθος πρόγνωση...»
- Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2008 ήταν το πιο «κρύο» της τελευταίας δεκαετίας.
- Άρα, «στατιστικά» έχει πιο πολλές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί η Αγγλική πρόγνωση;
- Μπορείς να το δεις κι έτσι. Γεγονός πάντως παραμένει το ότι όποια πρόβλεψη κι αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες. Και κυρίως, για ακραία καιρικά φαινόμενα ευθέως παρεπόμενα της «Κλιματικής Κατάρρευσης».


Και ο «Υπεύθυνος» είναι….

- Ε, καλά τώρα, αυτό δεν είναι και απολύτως βέβαιο.
- Είναι και παραείναι. Άλλωστε δεν το επικαλούνται πια μόνον οι ανά τον κόσμο Οικολόγοι. Μέχρι και η Διακυβερνητική του ΟΗΕ για την αλλαγή του Κλίματος το επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο του 2007 στο Μπαλί. Υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος και η δραστηριότητά του. Και προειδοποίησε δριμύτατα πως έχουμε μόλις δέκα χρόνια στην διάθεσή μας για να ανακόψουμε (απλώς) την κλιματική κατάρρευση και μόνον εφόσον πάρουμε εξαιρετικά δραστικά μέτρα.
- Εντάξει, δε λέω, είναι εκνευριστικές αυτές οι απότομες καιρικές εναλλαγές, αλλά δες το κι αλλιώς: Άσχημα είναι που έλυωσαν οι πάγοι και διαπλέεται πια η Αρκτική; Άσχημα είναι που εμφανίζονται κι άλλες πηγές πρώτων υλών, θαμμένες επί χιλιάδες χρόνια στους πάγους;
- Άσχημα είναι που χάνει ο πλανήτης το «φυσικό του ψυγείο», τους Παγετώνες. Και ναι, είναι άσχημα που εμφανίζονται κι άλλες ακόμη περισσότερες πηγές ορυκτών καυσίμων, εφόσον αυτές είναι η βασική αιτία καταστροφής του περιβάλλοντος.
- Ναι, αλλά ο Βορράς με την Υπερθέρμανση αποκτά «εύκρατο κλίμα». Άσχημα είναι που οι άγονες παγωμένες εκτάσεις της Σιβηρίας θα γίνουν γόνιμες και αξιοποιήσιμες σαν τη Μεσόγειο;
- Και που είναι το καλό; Στο ότι λιώνουν πια οι πάγοι που κρατούσαν παγιδευμένο μεθάνιο, δηλητηριώδη αέρια του Θερμοκηπίου και πανάρχαια μολυσματικά βακτήρια στον παγωμένο Βορρά τα οποία τώρα απελευθερώνονται κατά δισεκατομμύρια τόνους στην ατμόσφαιρα επιδεινώνοντας ραγδαία την ήδη κρίσιμη κατάσταση;
- Εντάξει, υπάρχει και κάποια υπερβολή στο θέμα. Στο να γίνει Εύκρατος ο Βορράς περισσότερα θετικά πρέπει να υπάρχουν παρά αρνητικά.
- Εύκρατο κλίμα στο Βορρά σημαίνει φωτιά στο Νότο. Η καταστροφή του Νότου επηρεάζει άμεσα και το Βορρά. Όχι μόνον κλιματικά, διότι από την μια θα ανεβαίνει βόρεια η έρημος και από την άλλη θα πνίγεται ο Βορράς από τις καταιγίδες και τις πλημμύρες αλλά και με τον πόλεμο που θα ξεσπάσει σε όλο τον πλανήτη.


Και εγεννήθη….Γεωμηχανική

- Δεν πρόκειται να φτάσουμε εκεί. Ακόμη και την Υπερθέρμανση ο άνθρωπος με την επιστημονική του γνώση και τις τεχνολογίες του μπορεί να την αντιμετωπίσει.
- Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει το κλίμα. Όχι ακόμη τουλάχιστον και κυρίως όχι με «ασφάλεια».
- Υπάρχουν τρόποι πλέον. Οι επιστήμονες επεξεργάζονται πλήθος μεθόδων στα πλαίσια της Γεωμηχανικής.
- Πειράματα μαθητευόμενων μάγων με το κλίμα, μόνον ως «Κλιματικές Βόμβες» μπορούν να θεωρούνται.
- Ω, πάλι υπερβολές. Θυμήσου το Ηφαίστειο Πινατούμπο στις Φιλιππίνες. Με την έκρηξή του και την στάχτη που εξαπέλυσε έριξε την παγκόσμια θερμοκρασία έναν ολόκληρο βαθμό για έναν ολόκληρο χρόνο σε όλον τον πλανήτη. Ένα και μόνον ηφαίστειο! Φαντάσου τι μπορούν να κάνουν λοιπόν τέτοιες «ελεγχόμενες εκρήξεις».
- Ο «Ηφαιστειακός Χειμώνας» δεν είναι η λύση. Είναι επικίνδυνη απερισκεψία που μπορεί να έχει απρόβλεπτες και βαρύτατες συνέπειες για την ζωή στον πλανήτη.
- Γιατί να έχει; Η ίδια η ζωή στη γη υπάρχει χάρη στα ηφαίστεια. Αυτά ανανεώνουν την γονιμότητα της γης. Η ίδια η γη μπορεί να απορροφήσει τις όποιες «παρενέργειες».
- Το ίδιο όμως και οι Μεγάλες Καταστροφές της Γης. Κι αυτές οφείλονται εξίσου στα ηφαίστεια. Σου θυμίζω πως σχεδόν το 95% του Διοξειδίου του άνθρακα που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, οφείλεται στα Ηφαίστεια.
- Αυτό αποτελεί απόδειξη όμως για το ότι δεν ευθύνεται κατ’ εξοχήν ο άνθρωπος για την παγκόσμια «Οικολογική Μεταστροφή». Εάν μάλιστα προσθέσεις και την συμμετοχή της παγκόσμιας σήψης και παραγωγής αερίων των έμβιων όντων του πλανήτη, τότε τι απομένει ως «απευθείας ευθύνη του ανθρώπου»;
- Φοβάσαι να πεις «Οικολογική Καταστροφή»; Σου θυμίζω ότι η μεγαλύτερη καταστροφή της Γης συνέβη πριν 251 εκατομμύρια χρόνια και οφείλονταν σε εκτεταμένες εκρήξεις ηφαιστείων. Το οξυγόνο μειώθηκε σε 15% (από 21% που είναι σήμερα) και η συντριπτική πλειοψηφία των ειδών του πλανήτη, υδρόβιων και στεριανών αφανίστηκαν. Μικροοργανισμοί δηλητηριώδεις αναπτύχθηκαν επιδεινώνοντας την κατάσταση. Αυτό πάει να μας φέρει σήμερα η δήθεν «Επιστήμη του Ανθρώπου», η «Γεωμηχανική».


Εδώ που φτάσαμε….Γαία πυρί μυχθίτω…

- Εδώ που φτάσαμε δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέγουμε ακραίες λύσεις.
- Εμείς τα φτάσαμε εδώ τα πράγματα σε αυτόν τον άσχημο βαθμό και κανένα αόριστο Θεϊκό
Πεπρωμένο. Δεν έφτανε δηλαδή, που απο μόνη της η γη αντιμετωπίζει αυτές τις κλιματικές μεταπτώσεις, πότε από την ηλιακή δραστηριότητα, πότε από τους αστεροειδείς, πότε από τα ηφαίστεια και τις τεκτονικές μετατοπίσεις, πότε από την απρόβλεπτη δράση των μικροοργα-νισμών συγκατοίκων μας, ήρθε και ο άνθρωπος να καταστρέψει (σχεδόν εν μια νυχτί – στον γήινο κοσμικό χρόνο) αυτά ακριβώς που η γη είχε δημιουργήσει ως ασπίδες προστασίας από κλιματικές ανισορροπίες.
- Όπως και να έχει, θα διορθωθεί.
- Το μόνο σίγουρο είναι πως η «Γαία ως Αυτορυθμιζόμενο Σύστημα» αποφασίζει πριν από μας για μας. Το ότι οι «αποφάσεις» της θα είναι «διορθωτικές» κι αυτό είναι σίγουρο. Το αν θα είναι «ευνοϊκές για μας», είναι «επιεικώς άγνωστο» με «τάση» όμως προς το «αντίθετο».
- Τίποτα δεν αποφασίζει η γη. Τα πάντα είναι θέμα τυχαίας επιλογής.
- Ακόμα κι έτσι. Το κλίμα είναι μια Απρόβλεπτη Χαοτική Συνάρτηση εξαιρετικά μεγάλου πλήθους μεταβλητών και παραμέτρων με άγνωστο δείκτη βαρύτητας για το καθένα.
- Οπότε γιατί ν’ ανησυχούμε για την Υπερθέρμανση; Η Γη θα βρει τον τρόπο. Κι αν όχι η Γη κάτι θα κάνει η Επιστήμη του Ανθρώπου.


Ο Άνθρωπος ως «Πλανητική Ασθένεια»

- Σκέφτηκες πως το να βρει η «Γαία» τον τρόπο ίσως σημαίνει να αντιμετωπίσει τον άνθρωπο ως «Πλανητική Ασθένεια» και να τον «εξαλείψει» από προσώπου γης;
- Ω, υπερβολές πάλι. Στην χειρότερη περίπτωση η «Οικολογική καταστροφή» θα φέρει πόλεμο, ο Πόλεμος «δραστικό περιορισμό» του παγκόσμιου πληθυσμού και αυτό με τη σειρά του «Νέα Ισορροπία στον Πλανήτη».
- Ναι, «περιέργως» θυμίζει αυτό που επίσημα λέει ο ΟΗΕ, ότι το 2100 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει σταθεροποιηθεί περίπου στα 5,5 δις. Χωρίς να διευκρινίζει όμως το «πως» περιμένει άραγε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Προφανώς σχετίζεται άμεσα το συμπέρασμά του με την «οικτρή σου εκτίμηση».
- «Πόλεμος Πατήρ πάντων» δεν έλεγε ο Ηράκλειτος;
- Ναι, τόλεγε, μόνον που στον καιρό του δεν υπήρχε το ενδεχόμενο να καταστραφεί ξαφνικά όλη η γη.
- Υπερβολές. Ποτέ δεν καταστράφηκε όλη η γη. Ούτε στην χειρότερη στιγμή της.
- Ναι, αλλά ποτέ δεν είχε ξανά θερμοπυρηνικά επάνω της, ούτε τα σημερινά «καταστροφικά τεχνολογικά κομφόρ», ούτε τα εκτεταμένα χημικά και βιολογικά οπλοστάσια που έχει σωρρεύσει σήμερα ο άνθρωπος.
- Και ούτε όμως χρησιμοποίησε ποτέ ο άνθρωπος αυτά τα θερμοπυρηνικά και τα υπόλοιπα που λες. Η … «αυτοσυγκράτηση» και η «Λογική» λειτουργούσε πάντα.
- Ναι, όντως, λειτούργησε μέχρι τώρα…Κανείς δεν μας βεβαιώνει όμως ότι θα συνεχίσει να «λειτουργεί»….
- Μας βεβαιώνει η «Στατιστική» των τελευταίων πενήντα χρόνων, των «πυρηνικών» που είναι και τα πιο «κρίσιμα»…
- Δυστυχώς, όμως, η «Συνολική Πολεμική Στατιστική» της ιστορίας της Συμπεριφοράς του Ανθρώπου λέει άλλα…Ότι την «κρίσιμη στιγμή» είναι αποφασισμένος για τα πάντα…ακόμη και για την αυτοκαταστροφή του…
- ΩΩ, πάλι υπερβολές και απαισιοδοξίες…Η γη μπορεί να «απορροφήσει» τα πάντα χωρίς να απωλέσει το «φιλικό και βιώσιμο για τον άνθρωπο και τα υπόλοιπα έμβια όντα» κλίμα της….


Από την «Υπερθέρμανση» στους ….. «Παγετώνες»

- Ξέρεις καλά ότι τα τελευταία 10.000 χρόνια είναι απλώς ένα ζεστό διάλειμμα, μια Μεσοπαγετωνική θερμή περίοδος. Ότι τα δύο εκατομμύρια τελευταία χρόνια είχαμε καμιά εικοσαριά παγετώνες με ισάριθμα κι αντίστοιχα τέτοια «ζεστά διαλείμματα» σαν το «τωρινό».
- Ναι αλλά τώρα δεν έχουμε Παγετώνες. Έχουμε το αντίθετο. Υπερθέρμανση.
- Ίσως όχι για πολύ όμως. Θυμήσου το φαινόμενο «Ανατροπής της Αλατότητας» και «ενδεχόμενης παύσης του Θερμού Ρεύματος του Κόλπου» στον Βόρειο Ατλαντικό. Εάν συμβεί αυτό (εξαιτίας της Υπερθέρμανσης και του Λιωσίματος των Πάγων της Αρκτικής που συντηρούν την ροή και διατήρηση του Θερμού Ρεύματος), τότε όλος ο Βορράς – και όχι μόνον – ξαναεπιστρέφει στους Παγετώνες.
- Πάλι ακραίες θεωρίες….
- Θεωρίες; Πες το στα μαμούθ που βρέθηκαν παγωμένα στη Σιβηρία με αμάσητη τροφή στο στόμα. Εάν υπήρχε σημερινός άνθρωπος εκείνη τη στιγμή εκεί, φαντάζομαι τα ίδια θα έλεγε όπως εσύ τώρα. Πως το κλίμα δεν δύναται να αλλάξει απότομα και απρόβλεπτα.